Quantcast
Боян Мага се превръща във вълк пред Морската гара | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Боян Мага се превръща във вълк пред Морската гара

Нов паметник стряска, плаши и очарова бургазлии
3 661
 Снимка Булфото
Паметникът на Боян Мага в Бургас.

Нова скулптура буди недоумение, възмущение, а - както писаха някои вестници - възхищение сред разхождащите се жители на Бургас. Увитата във вериги зеленикава бронзова фигура (до кръста) на гол мъж с разперени ръце, стои върху триметров постамент с формата на леко разширяващ се надолу паралелепипед, нещо като пресечена пирамида, или мастаба, да за вкараме малко древноегипетска мистика (ще ни трябва). 

Най-странната и може би и най-страшната част от фигурата е главата, която в задната си част се превръща от човешки тил във вълча муцуна. По това съществото се различава от елитните холивудски екземляри, познати от поредици като „Здрач“, „Подземен свят“ и други. Така скулпорът Георги Андонов е изнамерил оригинален начин да изобрази човек и звяр в едно. Или може би не съвсем оригинален, защото в един от филмите за Хари Потър имаше много подобно създание.

Но тук не става дума за върколак. Това, което имаме като скулптурна фигура пред Морската гара в Бургас, е паметник на Боян Мага (или Боян Магесника) — реална личност от българската история, за която се носят нереални слухове. 

„Той дотам бил изучил магията, че от човек ставал веднага на вълк и на какъвто друг звяр поискаш“, казва за него Кремонският епископ Лиудпранд през 949 г.“, но явно го е чул отнякъде. Подобни неща пишат византийски и полски източници. 

Съвестните български историци, доколкото има и такива, признават, че знаят твърде малко за него. Знаят например, че Боян/Баян/Вениамин/Песоглавеца е трети син на цар Симеон. Нататък казват „възможно е да учил в Магнаурската школа като баща си“, от което следва, че е възможно и да не е. Предполагат, че е прекарал последните си години „в пещера в Североизточна, или в Югозападна България, но може и да е бил убит в Цариград“. 

Според Дамян Попхристов Боян Мага бил посветен от баща си да бъде духовен пазител на българите, и за тази цел получил своето висше посвещение в Сирия, където „се намирали едни от най-видните Пазители на истината и Светлината“. която в тези времена е била огромен център на езотериката, откъдето се е ръководел духовния живот на Европа. 

На Боян Магесник е кръстена и улица в София, близо до гара Подуяне. В Бургас такава няма, затова са го почели другояче.

В цялата история около въпросния магесник и около неговия паметник са замесени още богомилски легенди, катари и албигойци, тракизъм и орфизъм, мистични учения и тайнствена духовност, езически схващания и малко християнство, царски синове и диви животни… целият този древен „изконно български“ езотеризъм, толкова любим на Людмила Живкова, от който после произлезе и първия човек-жълта маймуна в Царичинската дупка, и гробницата на Бастет в Странджа, и хилядите предсказания на Ванга, която в Европа и Русия вече е по-популярна от Стоичков - чак до „Новото познание“ със Стойчо Керев по БНТ 2.

Да не забравиим и масоните - онези възрастни мъже на високи позиции, които правят древни ритуали, ходят с наметала и мечове и си раздават титли. Емблемите на ложите им са на пиедестала. 

Предвид всичко това думите, с които се говори за новия паметник, още преди да е официално открит, не са изненадващи. В социалните мрежи го наричат „уродът с кучешката глава“, „двуглавия изрод“, „сатанинското чудовище“... а официални медии пишат за „великолепната скулптура, която спира бургазлии и буди възхита“. 

И още един великолепен цитат от бургаски сайт: „Обучен от Великия Посветен Вотан в Египет, овладял тайните на менталната трансмутация, на новостите в медицината, на цялото знание, до което са имали достъп само Велики Адепти, архиепископ Ба-Ян Мага достига до последната степен на посвещение, когато човек е в състояние да пробуди Божественото начало в себе си, след като е овладял своя ум и пречистил сърцето си“.

Накрая, за да не се чудите кого да похвалите или наругаете за новия паметник — той не е поставен там от Община Бургас или министерството на културата, а от администрацията на пристанище Бургас. 

Още

Активистът Асен Генов осъди България в Страсбург

30.11.2021

5240
Маймуна с кауза прави компания на Бика от Уолстрийт

20.10.2021

326
Общинарите в Ню Йорк махат статуя на Джеферсън

19.10.2021

1411