Quantcast
Четвърто дело срещу Кевин Спейси е пред спиране | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Четвърто дело срещу Кевин Спейси е пред спиране

1 092
 EPA/BGNES
Кевин Спейси пристига в съда в Нантъкет през януари 2019 г.

Гражданско дело срещу Кевин Спейси по обвинения в сексуално насилие през 80-те години, изглежда ще бъде прекратено, съобщи CNN. Човек, който не желае да съобщи името си и казва, че е бил подложен на сексуално насилие от актьора през 80-те, когато е бил на 14 години, трябва да се идентифицира в рамките на 10 дни, за да може да продължи гражданското си дело срещу актьора, постанови съдия в понеделник.

Мъжът, посочен само в съдебните документи като "C.D.", казва, че се е запознал с актьора през 1981 г., когато е бил на 14 и посещавал актьорския клас на Спейси в Ню Йорк. Тогава са започнала и сексуалната им връзка.

Федералният съдия Луис А. Каплан от Манхатън постанови, че обществеността има легитимен интерес да узнае самоличността на лицето, като отбелязва в случая, че „този интерес е засилен, защото C. D. е повдигнал обвинение срещу публична личност“.

„C.D. твърди, че има и конкурентен обществен интерес за запазване на самоличността на онези, които правят анонимни твърдения за сексуално насилие, за да не бъдат възпрепятствани да отстояват правата си", пише съдията Каплан.

В писмо до съда адвокатът на анонимния обвинител обяви, че „C.D. неохотно е решил, че „по емоционални причини не е готов да разкрие самоличността си и ще се откаже от иска си", ако съдът отхвърли молбата му да остане под псевдоним.

„Обикновено съществува обществен интерес от защитата на хората, оплакващи се от сексуално насилие,  но не винаги това се отнася за запазването анонимността на всеки човек, отправящ обвинения в сексуално насилие или други престъпления от толкова личен характер", добави съдията.

Според съдебните документи актьорът Антъни Рап, който се присъедини към C.D. с граждански иск срещу Спейси, твърди, че той  е извършил нежелан сексуален тормоз срещу него, когато е бил на 14 години. Предполага се, че инцидентът е станал в дома на актьора през 1986 г.

През 2017 г., след обвиненията на Рап, Спейси му се извини в Twitter за това, което според него „би било дълбоко неподходящо пиянско поведение“, но допълни: „Честно казано, не си спомням за случая.“

 

Обвиненията срещу Спейси

Точният брой на мъжете, обвиняващи Спейси е неизвестен. Първоначално бе обявено, че мнозина  от екипа на серила „Къща от карти“ са се оплакали, че са били тормозени, но така и не е разкрито кои точно са те и колко от тях са предприели по-нататъшни стъпки. Спейси беше и художествен ръководител на лондонския театър Олд Вик Лондон от 2004 до 2015 г. Поне 20 преобладаващо млади мъже от театъра заявиха, че Спейси е демонстрирал "неподходящо поведение" към тях.
 
Въпреки че Антъни Рап е първият обвинител  на Спейси, за когото съобщиха медиите, още преди това него една жена алармира, че актьорът тормози млади хора. Смята се, че Линда Кълкин е следяла Спейси и му е изпращала заплахи, заради които бе осъдена на затвор. Тя е първата, повдигна обвинения за действията му (ако не броим един епизод от сериала „Семейство Симпсън Тя загина през март 2020 г., блъсната от автомобил, срещу водачът не са повдигнати обвинения за инцидента.

На Коледа 2019 г. още преди злополуката с Линда Кълкин,  се самоубива Ари Бен, норвежки писател и бивш съпруг на норвежката принцеса Марта Луиз. Той твърдеше, че актьорът се е опитал да го опипва на концерта за Нобелова награда за мир през 2007 г. в Осло. Обвиненията бяха повдигнати десет години след инцидента.

Трети обвинител, чиито име не бе оповестено, почина от рак  през септември същата година, малко преди началото на делото, което бе прекратено. Мъжът, който е бил масажист, съдеше Спейси под името "Джон Доу" за сексуално насилие. 

Но има и едно много по-ранно публично повдигане на въпроса за неприемливото сексуално поведение на Кевин Спейси. То е направено под формата на шега от сценаристите  анимационния сериал “Family Guy” — много преди всички останали. В един епизод от 2005 г. виждаме бебето Стюи, което търчи без никакви дрехи из един мол, пълен с хора и крещи панически  „Помощ! Избягах от мазето на Кевин Спейси! Помогнете ми!“. Прави го заради бас. Но хората, които само гледат, не знаят това.

 

Още

2 г. по-късно в съда още няма дело за "НАПлийкс"
Обвиненият за смъртта на М. Цветков излиза окончателно от ареста

16.09.2021

1094
Гешев отрече да е скрил дело срещу бивш министър на Борисов

16.09.2021

4305