Quantcast
Държавна служба посяга към 435 кв. м имот на Младежкия театър | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Държавна служба посяга към 435 кв. м имот на Младежкия театър

Артистите ще протестират, но според Атанас Атанасов проблемът е вече решен на ниво културно министерство
Обновена
602
 Младежки театър
С червено е отбелязана частта, на която КЕВР иска да посегне.

Младежкият театър „Николай Бинев“ излиза на протест на 30 май, понеделник, от 10.30 ч. срещу намеренията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да отнеме част от собствеността на театъра. Това съобщават от екипа на културната институция в своя сайт и в страницата си във Фейсбук, като призовават цялата културна общност за подкрепа.

„През февруари 2022 г. КЕВР входира преписка в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), в която заявява желанието си да придобие безвъзмездно имот, който е част от сградата на Младежки театър, твърдейки, че имотът ни е с „отпаднала необходимост“. Имотът, който е собственост на Младежки театър и за който театърът притежава акт за държавна собственост, категорично не е с отпаднала необходимост – дори напротив! Младежки театър планира създаването на изцяло нова сцена за куклен театър, която да даде възможност на нашите най-ценни и обичани зрители – децата, да се насладят на магията на кукления театър“, казва се в изявлението, подготвено от трупата.

Във връзка с това МРРБ изисква от Министерството на културата и от Младежкия театър становища дали спорният имот е с отпаднала необходимост с оглед възможността за удовлетворяване искането на КЕВР. Ръководството на Младежки театър изготвя 6 страници становище, в което мотивирано и категорично заявява, че пространството е нужно и театърът вече е предприел стъпки за превръщането му в сцена за куклен театър съгласно художествения профил на института. Становището е предоставено на министъра на регионалното развитие и благоустройството и на министъра на културата.

„На 3 май МРРБ изпраща второ писмо до Министерство на културата по вече образувана преписка, с копие до нас, в което пишат, че към настоящия момент все още не е постъпило писмо от министъра на културата, което е от съществено значение с оглед процедиране по преписката“, пишат от театъра. На 10 май ръководството на Младежкия изпраща ново писмо до МРРБ, с което отново категорично потвърждава необходимостта на театъра от въпросното помещение.

Министерството на културата до момента не е изпратило свое становище, алармират от Младежкия театър. А това „създава притеснение, стрес и несигурност у всички нас каква ще бъде съдбата на собствеността не само на Младежки театър, но и на всички български държавни културни институти. Хипотетичното създаване на прецедент по отношение на отнемане на част от собствеността на един театър несъмнено ще рефлектира и върху собствеността на други държавни културни институти, която в бъдеще би могла да бъде обявена за отпаднала от необходимост и иззета безвъзмездно от която и да е друга държавна структура“, посочват с тревога от театъра.

Артистите припомнят още, че Младежкият в продължение на десетилетия бе лишен от свой дом поради безкраен ремонт в сградата на „Дондуков“ 8. По онова време артистите дълги години изнасяха своите представления на сцената на Студентския дом. „Днес всички разглеждаме с огромно безпокойство възможността 435 кв. м от сградата на театъра да ни бъдат отнети с административни методи, с цел настаняване на администрация в центъра на столицата, нямаща нищо общо с културния сектор, независимо от категоричното ни становище, че обсъжданото пространство ще бъде използвано за отглеждане и възпитаване на театралния вкус и човешките ценности на най-ценната част от нашето общество“, изтъкват от екипа на театъра.

Артистите ще протестират мирно пред своята сграда точно в навечерието на Международния ден на детето. Те призовават колеги, приятели и почитатели, всички, които милеят за изкуството и духовността, да се включат в протеста, за да не се окаже скоро и някой друг държавен или общински културен институт в същата ситуация.

Отвореното писмо с молба за подкрепа е подписано от екипа на Младежки театър „Николай Бинев“, от спечелилия конкурса за нов директор Михаил Байков и от зам.-директора Делян Тодоров.

Запитан от репортер на "Сега" за мнение по казуса, Георги Спасов, отговарящ за връзките на КЕВР с обществеността, бе лаконичен: "На този етап се въздържаме от коментар".

 

ЗАЩИТА

Ние абсолютно безапелационно заставаме зад Младежки театър "Николай Бинев". Това каза министърът на културата Атанас Атанасов, коментирайки пред БГНЕС казуса с неговата сграда и КЕВР. Младежкият театър "Николай Бинев" обяви мирен протест в понеделник, за да защити публично сградата, в която играе единственият държавен драматично-куклен театър в София с постоянна трупа. 

"Никога не е имало съмнение, че МК застава твърдо зад своите театри, включително зад Младежкия театър. Лично проведох около два часа разговор с директора на този театър преди около две седмици и се разбрахме. Просто наистина се изненадах, че такава беше реакцията”, коментира днес министър Атанас Атанасов в НС.

На въпроса дали това помещение е с "отпаднала необходимост", Атанасов заяви, че включително при тях има положително становище, че не е отпаднала необходимостта. "Единствената отпаднала необходимост, която аз виждам, е от такива екстремни, как да кажа - водене на екстремен диалог по социалните мрежи, вместо да се разберем, както се опитахме да направим в личен разговор", каза той.

По повод изявлението на министъра от екипа на Младежкия театър споделиха пред "Сега", че са радостни да констатират, че се е появил здрав разум, но още нямат налице нищо документално - становището, което министърът е подписал, да бъде  изпратено до МРРБ. Така че към момента ситуацията реално не се е променила и протестът срещу намеренията, който дават много лош сигнал за отношението към културата на държавно ниво изобщо, не се отменя.

Междувременно отворено писмо до премиера Кирил Петков в подкрепа на Младежки театър „Николай Бинев“ отправи и зам.-кметът по култура на град София Мирослав Боршош. „Нека не допускаме съвремието ни да се запомни със заличаването на местата, където хората на изкуството могат да работят и да творят! С отнемането на част от пространството на Младежки театър „Николай Бинев“, вие всъщност ще отнемете част от културното пространство на София и от смисъла на театъра в България, а това е недопустимо“, изтъква Боршош. „Традициите и ролята на този театър заслужават вашата подкрепа, а не той да бъде ограбван от чиновници. Призовавам ви незабавно да прекратите посегателството“, завършва той в очакване на министерското решение.

 

 

Още

Калпави политици обричат на гибел парламентаризма

07.08.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3374
"Булгаргаз" продава руски газ с посредник и 20 евро по-висока цена

03.08.2022

Обновена

5744
Водата в Разград и Силистра вече е над 5 лв. за кубик

02.08.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

3655