Quantcast
Двукратен носител на "Оскар" е арестуван за изнасилване | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Двукратен носител на "Оскар" е арестуван за изнасилване

30-годишна британка обвинява Пол Хагис в тридневни издевателства
1 820
 ЕРА/БГНЕС
Пол Хагис не за пръв път се сблъсква с обвинения в сексуална агресия.

Канадско-американският сценарист, продуцент и режисьор Пол Хагис беше задържан в Южна Италия по обвинение в изнасилване, съобщи La Repubblica. Според версията на прокуратурата той е подложил на посегателства 30-годишна англичанка, принудил я да прави секс с него, а след това я оставил на летището в Бриндизи в лошо физическо и психическо състояние. Служители на аерогарата и на граничната полиция й оказали първа помощ, след което жената подала оплакване в полицейското управление. Въз основа на него кинематографистът бил арестуван. Междувременно тя е била отведена в болница „Перино“ в града, за да бъде освидетелствана като жертва на насилие.

Пол Хагис е лауреат на две награди „Оскар“ – за най-добър сценарий и най-добър филм за „Сблъсъци“ (2004), световна слава му носи работата над заглавия като „Момиче за милиони“, „Казино Роял“, „Знамената на нашите бащи“, „Писма от Иво Джима“ и др.

Според италианското издание Хагис е малтретирал чужденката в продължение на три дни. От вчера сутринта той се намира под домашен арест в хотел в Остуни в околностите на Биндизи. Той е заподозрян в сериозни престъпления: сексуално насилие при утежняващи обстоятелства и тежка телесна повреда, съобщава прокуратурата.

Пол Хагис бил от една седмица в Пулия, където трябвало да присъства на Международния кинофестивал Allora Fest от 21 до 26 юни. Инцидентът датира от началото на миналата седмица, случил се е между неделя и сряда в мотел в Остуни. Предполагаемата жертва вероятно се е запознала с холивудския кинаджия малко по-рано и се е присъединила към него в Саленто, където е била с група приятели. По време на трите дни заедно тя е претърпяла многократни сексуални посегателства и с нея без съгласието й са извършвани сексуални действия, твърдят от прокуратурата. В сряда Хагис придружил младата жена до аерогарата в Бриндизи, където призори я оставил „въпреки очевидното й състояние на объркване“.

Предстои извършването на следствени експерименти, за да се пореврят твърденията на потърпевшата. В очакване в следващите дни да бъде насрочен разпит, при който да изложи своята версия за фактите, Хагис е помолил само „да се направи разследване възможно най-скоро, защото той се обявява за напълно невинен“.

В миналото обаче режисьорът и друг път се е сблъсквал с подобни обвинения. В САЩ все още продължава дело срещу него, заведено от Хайли Брийст, служителка в пресцентър. От 2018-а досега други четири жени са декларирали, че са били жертви на тормоз и сексуална агресия от страна на Хагис.

Веднага след задържането му организаторите на кинофестивала в Остуни обявиха, че „незабавно са анулирали всички планирани участия на режисьора в проявата“.

Още

На 90 Полански отива на съд за клевета по адрес на изнасилена

30.11.2022

746
И жената на губернатора на Калифорния обвини Уайнстийн

15.11.2022

759
Носител на два Оскара плаща $ 7,5 млн. на изнасилена

11.11.2022

897