Quantcast
С „Дюн“ Дени Вилньов има два големи проблема | СЕГА
facebook
twitter

Култура

С „Дюн“ Дени Вилньов има два големи проблема

3 411
 Warner Bros.

Дени Вилньов се съгласил да екранизира романа на Франк Хърбърт „Дюн“ за Warner Bros. и Legendary при едно условие: студиата да му позволят да го раздели на два филма — и получил тяхното съгласие, съобщава Indiewire. В началото на филма виждаме заглавието, което гласи "Дюн: Първа част".  Първият проблем на канадския режисьор е, че не знае дали ще има втора част. Сценарият на втория филм се пишел в момента, но Warner все още не казва нищо официално по въпроса.

В ново интервю за Variety Вилньов потвърди, че първоначалният план е бил да заснеме и двата филма наведнъж (по примера на Питър Джаксън, който засне едновременно и трите серии на "Властелинът на пръстените"). "По няколко причини това не се случи и аз се съгласих на предизвикателството да направя първата част и след това да изчакам да видим дали филмът ще предизвика достатъчно ентусиазъм. Вложих в нея цялата си страст, в случай че тя остане единствена. Но аз съм оптимист", казва канадският режисьор.

Има и още един проблем. Дени Вилньов винаги е планирал този амбициозен научнофантастичен епос да бъде гледан на възможно най-големия екран. Желанието на режисьора се сбъдна в събота, когато филмът му направи разтърсваща IMAX премиера на кинофестивала в Торонто. Със страховитите гигантски пясъчни червеи, воюващи междузвездни племена и актьорски състав, включващ Тимоти Шаламе, Хавиер Бардем и Зендая, филмът вече получи силни отзиви. След прожекцията Вилньов каза пред медиите, че гледането на филма му на най-големия възможен екран е "най-правилният начин да се гледа "Дюн". 

"Дюн" излиза в кината по света на 22 октомври, но по същото време ще бъде достъпен и на малкия екран чрез стрийминг платформата HBO Max.  Това противоречиво решение на "Уорнър", обявено, докато пандемията беше затворила киносалоните миналата година, беше критикувано от Вилньов като "непоказващо никаква любов нито към киното, нито към публиката".

Вече има опасения, че когато зрителите получат възможността да пропуснат киносалона, защото ще могат да гледат филма у дома, това ще подкопае приходите от билети на първия филм, което потенциално би се оказало гибелно за втората част. "Не мога да кажа нищо за втората част! Ако някога се случи, ще бъде фантастично", каза Вилньов относно плановете за продължение на червения килим в Торонто. "Аз вече положих основите - светът на Дюн е обяснен на публиката, тя го познава. "Дюн 2" би бил чисто кинематографично удоволствие."

Фактът, че "Дюн" изобщо излезе, е донякъде забележителен, като се имат предвид ужасните резултати при предишните опити. Макар да повлия дълбоко на по-късните научнофантастични епоси като „Междузвездни войни“, оригиналният роман на Франк Хърбърт се смяташе за тромав или дори "невъзможен за екранизация". До голяма степен причината е в дължината, мащабите му и сложните подробности относно различните религии, технологии и враждуващи семейства подобно на "Игра на тронове".

Филмът на Дейвид Линч от 1984 г. се провали, след като продуцентите се разтревожиха от продължителността му и го съкратиха драстично. Предишна оферта от култовия френско-чилийски режисьор Алехандро Ходоровски никога не успя да стигне до снимачна площадка. Вилньов обаче твърди, че не е имал подобни страхове и изобщо не е мислил за предишните интерпретации. "Тази книга ме преследва почти 40 години", каза той. "Исках да опитам да се справя с това предизвикателство - когато правиш филм, никога не знаеш дали ще има успех или не. Това е част от играта. Това е част от риска да правиш изкуство. Това обаче не означава, че всичко във филма стана лесно. В чисто техническо отношение „Дюн“ беше най-трудният филм, който съм правил някога."

Ключови думи:

„Дюн“, Дени Вилньов, Warner Bros

Още

"Дюн" срещу стрийминга: Киното не е продукт, а храм

23.08.2021

852
Фестивалът във Венеция идва с епичния "Дюн"

23.07.2021

668
„Дюн“ избяга от сблъсък с новия Джеймс Бонд

28.06.2021

1300