Quantcast
Джон Малкович: "Изтичането" на руски кинаджии е печалба за Европа | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Джон Малкович: "Изтичането" на руски кинаджии е печалба за Европа

Американският актьор от хърватски произход говори пред опозиционния журналист Михаил Зигар
527
 ЕРА/БГНЕС
Джон Малкович

Големият американски актьор Джон Малкович коментира напускането на Русия от страна на изтъкнати кинематографисти и нарече този процес придобивка за Европа. Интервюто със звездата от „Опасни връзки“, „Чай в пустинята“, „Въздушен конвой“ и десетки други паметни филми е публикувано в канала на руския журналист, писател и режисьор Михаил Зигар в YouTube.

„Знам, че моите руски колеги сега са много силно шокирани от случващото се. Почти всички, които познавам, вече напуснаха страната. И ми се струва, че това е завинаги. Само по себе си то е огромна промяна. Според мен това е загуба за Русия, но предполагам, че ще бъде голяма печалба за Европа“, заявява Малкович, който по бащина линия също е със славянски – хърватски, произход.

Актьорът признава, че му е трудно да прогнозира как в бъдеще ще се развие образът на Русия в очите на западния свят. Той отбелязва, че руската култура се състои от много неща, повечето от които нямат никакво отношение към политиката на страната. „Голяма част от изкуството съществува въпреки това или паралелно с това“, казва Джон Малкович в интервюто.

Джон Малкович е носител на награда „Еми“, има две номинации за „Оскар“, три за „Златен глобус“ и др. Той е сред съосноватеилте на театър „Степенулф“ в Чикаго. През януари тогавашният директор на Народния театър Мариус Донкин съобщи пред Комисията по култура и медии в НС, че се очаква прочутият американски актьор и режисьор да постави свой проект на първата ни сцена през 2024 г. Новоизбраният шеф на трупата Васил Василев по всяка вероятност е затвърдил уговорката, като в края на май посети премиерата на „В самотата на памуковите полета“ от Бернар-Мари Колтес в латвийската столица Рига, а след това се снима с Джон Малкович, който изпълнява главната роля в пиесата. Режисьор на спектакъла е руснакът Тимофей Кулябин – добър приятел на Василев, който по негова покана вече работи по постановка на „Нора“ от Ибсен в Народния.

Журналистът Михаил Зигар през 2010-а създава независимата руска телевизия „Дожд“. През 2011-12 г. тя отразява масовите протести срещу политиката на Путин, ежедневните антиправителствени брожения в Украйна през 2014-а и др., заради което е подложена на безпрецедентен политически натиск. През 2015 г. Зигар се оттегля от поста главен редактор на телевизията, но продължава да бъде критик на Кремъл. 

Още

Джон Малкович ще строи студио от "холивудски калибър" в Скопие

11.08.2022

566
Захари Карабашлиев стана щатен писател в Народния театър

20.07.2022

Обновена

293
5 истории на Иван Юруков