Quantcast
Фей Дънауей подкрепя завръщането на низвергнатия Кевин Спейси | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Фей Дънауей подкрепя завръщането на низвергнатия Кевин Спейси

Продуцентът е доволен, че споровете около актьора увеличават интереса към филма 
600
 EPA/BGNES
Кевин Спейси и Фей Дънауей на благотворително събитие през 2016 г.

След дълга пауза първият филм с участието на Кевин Спейси вече е почти готов. Той се казва „Човекът, който нарисува Бог" и е режисиран от италианския ветеран Франко Неро. Засега около него се шуми главно по една причина — в опит да реанимира актьорската си кариера след многобройните твърдения за сексуални посегателства през последните четири години, малка роля във филма играе Кевин Спейси.

Последната засега новина е, че в него участва и носителката на „Оскар“ Фей Дънауей. 80-годишната днес актриса имаше забележителна кариера в Холивуд през 60-те и 70-те години с филми като „Бони и Клайд“, „Китайски квартал“ и „Телевизионна мрежа“, като последният ѝ донесе Академичната награда за най-добра женска роля. През 90-те игра в "Аризонска мечта", "Аферата Томас Краун, "Жана д'Арк". Последно Фей влезе в заглавията на церемонията през 2017 г., когато заедно с Уорън Бийти обявиха погрешно (не по тяхна вина) носителя на „Оскар“ за най-добър филм.

Дънауей ще играе учителка по Брайлово писмо и близка приятелка на художника - роля, за която първоначално бе съобщено, че е дадена на Ванеса Редгрейв, съпругата на Франко Неро. По-късно тя лично опроверга тази информация пред медиите.

Филмът разказва за сляп художник, който може да нарисува портрет на всеки човек само като слуша гласа му — и на рекламния му плакат пише, че е по истински случай. Според сюжета главният герой е обвинен (погрешно) в сексуално насилие над дете. Това е интересно съвпадение, защото едно от обвиненията срещу Спейси е в сексуално насилие срещу 14-годишно момче.

Обаче във филма Спейси играе съвсем различна роля от тази, която му се падна в живота. Той не е обвиненият, е а следователят, който трябва да докаже невинността на слепия художник (самият Франко Неро). Това вече предизвика възмутени реакции от някои от мъжете, които го обвиняват в сексуален тормоз.

Макар и да е не е в главната роля, Спейси заема централно място на първия постер, показан на току-що започналия кинофестивал в Кан, а името му е поставено на второ място след това на Франко Неро и преди Фей Дънауей. 

„Снимките приключиха миналата седмица, така че премиерата на „Човекът, който нарисува Бог" трябва да се състои през септември тази година“ съобщи продуцентът Луис Неро. Промотирайки филма в Кан, той заяви, че противоречията около участието на Спейси не го притесняват, дори напротив: „Имаме голям интерес от купувачи по целия свят“, каза продуцентът. „Всички спорове около Кевин предизвикват голям интерес ... От моята гледна точка това е добре за филма.“

 

ОБВИНЕНИЯ

През 2017-а Спейси бе обвинен от актьора Антъни Рап, че му е посегнал през 80-те, когато ищецът е бил 14-годишен. Носителят на две награди "Оскар" бе уволнен от сериала "Къща от карти", а във филма на Ридли Скот "Всичките пари на света" дори бе "заличен", като неговите сцени бяха презаснети с друг актьор - Кристофър Плъмър. Впоследствие поне 20 млади мъже съобщиха за сексуални нарушения от страна на Спейси в лондонския театър „Олд Вик“, на който той беше директор между 1995 и 2013 г.

По много от тези искове не бяха повдигнати обвинения, а повечето дела срещу Спейси бяха прекратени по различни причини. Първата му обвинителка (медиите не са писали за нея) - жена, съобщила, че актьорът тормози млади мъже, загина блъсната от автомобил. Втори обвинител, норвежкият писател Ари Бен, се самоуби през 2019 г. Трети, чиито име не бе оповестено, почина от рак същата година, малко преди началото на делото. Четвърти оттегли обвиненията си, а пети се отказа да продължи делото, след като съдът му нареди да се излезе от анонимност. 

Въпреки реалната липса на присъда, Спейси не се е появявал на екрана от 2018 г., когато излезе "Клубът на момчетата милиардери". Филмът събра рекордно ниска сума от билети - 618 долара от 11 киносалона в САЩ, и скоро бе спрян от разпространение.  

Още

Кевин Спейси се завръща в американското кино

31.08.2021

545
Четвърто дело срещу Кевин Спейси е пред спиране

04.05.2021

1092
Кевин Спейси се завръща в киното, но не в американското

23.05.2021

727