Quantcast
Фронтменът на Green Day: Отричам се от Америка | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Фронтменът на Green Day: Отричам се от Америка

Били Джо Армстронг, Пинк, Тейлър Суифт и още много музиканти изригнаха срещу забраната на абортите в САЩ
1 031
 ЕРА/БГНЕС
Били Джо Армстронг от Green Day по време на концерт.

Фронтменът на рокгрупа Green Day Били Джо Армстронг обяви по време на концерт в Лондон, че се отказва от американското си гражданство, след като Върховният съд на САЩ в петък взе решение, отменящо конституционното право на жените на аборт. „Майната й на Америка. Отричам се от гражданството си. Реших да остана да живея тук, в Обединеното кралство“, каза Армстронг от сцената на London Stadium, веднага след като се разбра, че с решението си от 24 юни магистратите развързват ръцете на властите във всеки от 50-те щата да забранят абортите. „Има твърде много глупост в света, че да се върна към това жалко, шибано подобие на държава“, продължи ядосан Армстронг, додавайки: „О, не се шегувам. Ще чуете да се говори за мен през следващите няколко дни“.

Лидерът на групата, известна с левите си убеждения и критиката към консервативните американски политици, е само един от многото музиканти, яростно атакували в последните дни анулирането на т.нар. съдебно решение „Роу срещу Уейд“, което през 1973 г. утвърди правото на жените в САЩ да прекъсват бременност в безопасни условия. За пръв път от почти 5 десетилетия насам абортът няма да бъде защитен с федерален закон, а всеки щат ще може да решава индивидуално дали да ограничи или изцяло да забрани абортите.

Сред последните, изразили своето негодувание, беше певицата Пинк, която се обърна в Туитър към феновете си, подкрепящи решението на Върховния съд: „Да сме наясно. Ако смяташ, че утробата на една жена или личните дела на една гей личност, или решението за един гей брак принадлежат на правителството, или ако мислиш, че расизмът е о`кей, тогава, моля,в името на твоя Бог, никога повече не слушай моята музика“. 42-годишната американска звезда с 31,5 милиона последователив социалнама мрежа, завършва поста си още по-решително: „Върви на май..та си, разбрахме ли се?“.

„Аз съм абсолютно ужасена от факта, че това се случва в страната, в която живеем. След десетилетия борба и толкова много личности, които се ангажираха за правото на жените да държат контрола върху собственото си тяло. Днешното решение ни лиши от това“, написа Тейлър Суифт в Туитър. Хари Стайлс, Фийби Бриджърс, Зара Ларсън, Шер, групите Pearl Jam и Garbage също използваха социалните мрежи, за да разкритикуват решението на Върховния съд.  

Рокаджиите от Rage Against the Machine се ангажираха да преведат 475 хиляди долара на асоциации, които се грижат за правата на жените в щатите Уисконсин и Илиноис. В комюнике, публикувано в профилите им в социалните мрежи, музикантите заявяват, че са отвратени от решинието на Върховния съд, което „има непропорционално въздействие и засяга най-вече бедните и работническата класа от общностите на чернокожи, цветнокожи, коренни жители“.

Рап певицата Lizzo пък обяви сътрудничеството си с промоутърите от Live Nation, за да дарят 1 милион долара на организации, които ще предлагат подкрепа на жени, в случай че желаят да направят аборт. „Жените от афро-американската общност исторически са имали по-малък достъп до ресурси за семейно планиране и тази голяма несправедливост със сигурност не е единствената“, коментира тя.

След като Били Айлиш даде тон, на фестивала „Гластънбъри“ и други издигнаха глас срещу решението. Оливия Родриго покани колежката си Лили Алън на подиума, за да изпълнят заедно Fuck You, посвещавайки я на магистратите от Върховния съд, взели това решение. „Исках да посветя тази песен на петимата членове на Върховния съд, които ни показаха, че всъщност не им пука за свободата“, каза Родриго, преди да ги изреди по имена и да произнесе: „Ние ви мразим“. Джо Талбот – фронтмен на група Idles, пък посвети песента Mother „на всяка майка и на всяка жена и нейното право да избира дали да бъде майка или не“.

Още

Байдън насърчи протестите срещу забраната на аборти в САЩ

10.07.2022

520
Путин рязко втвърди тона към САЩ заради абортите
Байдън нарече решението за абортите трагична грешка

25.06.2022

Обновена

1342