Quantcast
Фурията с цигулка Ара Маликян мина през София и Пловдив | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Фурията с цигулка Ара Маликян мина през София и Пловдив

Тази вечер го очаква Варна
817
 Снимка: Булфото
Ара Маликян в зала 1 на НДК.

52-годишният Ара Маликян не е просто цигулар, а истинска фурия. Българската публика, която е слушала неведнъж Найджъл Кенеди и страстно обича собствения си Васко Василев, е свикнала цигулката да й разказва истории, които не са обичайни за симфоничните и камерни зали. Ето защо спокойно можем да наречем Ара Маликян първата рок звезда (гости от света на операта и класиката вече имаше), която е гостувала в България - и пълнила зали - от 13 март 2020 година насам. От прическата до сценичното поведение, неговото присъствие по-скоро напомня за енергията на рока, отколкото за академичността на щрайха (макар да владее брилянтно и инструмента си).

Той е идвал у нас и преди, а билетите за сегашното му гостуване бяха разпродадени още през зимата на 2020 г. Бедата е, че то бе планирано за март, месецът на апокалипсисът - и когато той дойде, турнето се отложи неколкократно: първо за юни, после за март т.г., а накрая - още веднъж, за май. И за да могат да се съберат в залите в София, Пловдив и Варна всички, които са си купили билети - тъй като все още е позволена 50% заетост на местата - се наложи Ара да направи не планираните 4, а осем концерта, по два на ден!

Въпреки това усмивката му не помръкна и енергията му не намаля нито на втория (в пловдивската зала "СИЛА"), нито на четвъртия, нито на шестия (в зала 1 на НДК) концерт. Програмата смело скачаше между Дворжак, Чайковски, арменски и ливански парчета, Бьорк и Дейвид Боуи. Маликян е роден в Бейрут, има арменски корени, но е израсъл и работи в Испания. 

Ето защо той има в ръкава си музикални влияния и истории от целия свят. Много от тях Ара разказа на публиката между изпълненията, кото се посмя добре на измислицата за майстора на цигулки Равиоли, а накрая дори видя мълчаливият и сериозен пианист Иван Мелон да танцува ламбада. Щото макар и пианист, все пак е от Куба и работи с Ара Маликян.

 

Ara Malikian live in Sofia!

Posted by BG Sound Stage on Tuesday, May 18, 2021

Тази вечер турнето Royal Garagе Tour продължава с два концерта във Варна. 

Още

7 години по-късно Бургас вдигна градуса с Arctic Monkeys

13.08.2022

873
"Металика" и Марая Кери ще пеят срещу бедността в Ню Йорк

11.08.2022

134
4000 слушаха оркестъра на Шьонбрун в София (ГАЛЕРИЯ И ВИДЕО)

09.08.2022

488