Quantcast
Георги Господинов е номиниран за най-престижна италианска награда | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Георги Господинов е номиниран за най-престижна италианска награда

178

Българският писател Георги Господинов е номиниран за най-престижната литературна награда в Италия "Премио Стрега Еуропео". Романът му "Времеубежище" е сред петте финалисти в европейското издание на отличието за преводни книги. Господинов ще се състезава с автори като румънската легенда Ана Бландиана и носителя на "Гонкур" Ерве Льо Телие.

"Времеубежище" на Георги Господинов излезе през юни в Италия от издателство "Воланд", в превод на Джузепе Дел Агата. Наскоро рецензия във вестник "Ла Република" определи българския писател като "Пруст, идващ от Изток".

Наградата "Стрега" ще бъде връчена на церемония на 17 октомври в Торино като финален акцент от Международния панаир на книгата в града. Преди това петимата писатели от България, Франция, Румъния, Испания и Германия ще представят номинираните си романи в Рим на Капитолийския хълм.

"Стрега" се присъжда ежегодно от жури, съставено от 20 италиански писатели, победители и финалисти на наградата в предишни нейни издания. За чуждестранна литература се номинират петима европейски писатели, преведени наскоро в Италия и спечелили важно национално признание в страните си. Предвижда се награда и за преводача на отличената книга, предоставяна от BPER Banca.

За Георги Господинов това е втора номинация за престижното отличие. Първата беше през 2014 г. за романа му "Физика на тъгата".

Още

Италия покори европейския връх и във волейбола

20.09.2021

360
Близо 3000 неваксинирани здравни работници са уволнени във Франция

16.09.2021

1298
Италия може да въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 за всички

03.09.2021

2580