facebook
twitter

Култура

Големите музеи в София отварят - без НИМ и "Квадрат 500"

Някои общини допускат сватби с повече от десет гости
406
 Снимка: Архив
От вчера отвори врати Музеят на София в бившата Минерална баня.

Една седмица, след като министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разреши музеите и галериите да отворят отново врати за посетители, повечето от тях отварят. От днес отново приема гости Националният природонаучен музей с над 1,5 млн. експонати от живата и неживата природа, а от утре същото ще направи и Националният военноисторически музей. Първоначално достъпна в него ще бъде външната експозиция, в която са изложени 256 военни машини на площ от 40 дка. От музея напомнят, че от няколко дни предлагат и нова услуга - онлайн достъп до част от експонатите. В секцията "Виртуален музей" са изложени снимки на хладно и огнестрелно оръжие, знамена, униформи, медали и т.н.

От вчера работата си възстанови и Военноисторическият музей във Варна с изключение на кораба-музей "Дръзки". Парк-музей на бойната дружба "Владислав Варненчик" в морската столица също отвори врати с достъп до парка и мавзолея на крал Владислав III Ягело. От утре възстановява дейността си и Музеят на авиацията в село Крумово до Пловдив, който също е под шапката на НВИМ.

В София от вчера са отворени още Националният археологически музей, Регионалният исторически музей на София в бившата Централна баня и Националният музей "Земята и хората".  От миналия четвъртък функционира Националният етнографски музей, който се намира в сградата на Националната художествена галерия. Все още затворен остава Националният исторически музей. Причините са "промени в експозициите и продължаващи дейности по изпълнение на мерките за безопасност", съобщиха от НИМ. Музеят ще остане затворен поне до края на май, а вероятно и през първите дни на юни. Затворени остават и неговите филиали - Боянската църква, Музеят "Параход Радецки" и Земенският манастир "Св. Йоан Богослов".  

От днес отново работи Софийската градска художествена галерия, а от няколко дни е отворена и Националната художествена галерия, но без основното ѝ звено - „Kвадрат 500 остава затворен до второ нареждане, тъй като условията за съхранение на произведенията на изкуството в сградата се поддържат от система за централна климатизация. Желаещите могат да посетят както Двореца, така и Музея за християнско изкуство, Музея на социалистическото изкуство,  Музея за съвременно изкуство, както и къщите музеи на Вера Недкова, Иван Лазаров и Андрей Николов. Ръководствата на всички обекти, които се намират на закрито, изрично посещават, че на територията им няма да се допускат хора без предпазни маски.

От спортните площадки в София вчера заработиха общинските игрища на открито в парк "Възраждане" и в Борисовата градина, които се стопанисват от столичното дружество „Спортна София – 2000“. "Желаещите ще имат възможност да ползват откритите игрища за тенис на корт, футбол и баскетбол в парк "Възраждане" и тенис и футбол в Борисовата градина. Работното време е от 8:00 до 22:00 часа. В игрищата за тенис ще бъдат допускани по двама играчи и треньор, а за футбол и баскетбол – до 12 души. Няма да се допуска достъп до тенис корт без предварително запазен час за тренировка или игра между любители", поясняват от Столична община.

След като в четвъртък здравният министър Кирил Ананиев категорично заяви, че пейките остават забранени за сядане, ден по-късно това ограничение на практика отпадна. То не е предвидено в заповедите с противоепидемични мерки, които ще действат по време на извънредната епидемична обстановка до 14 юни, като Ананиев обясни, че режимът в парковете вече се определя от кметовете. В София няма отделна заповед на кмета Фандъкова, поради което вече са отворени детските и спортните площадки на открито, пейките са разрешени за сядане, а маските са задължителни само в закрити обществени обекти.

 

РАДОСТНИ ОБРЕДИ
Различни правила има и по отношение на сватбите. Все още има забрана за събиране на повече от 10 човека на едно място. Част от общините обаче позволяват сватби с повече гости. В петък например кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че се разрешават сватби на закрито, но при запълване на до 30% от капацитета на помещението. В София също позволяват повече хора на подписването. "Вече се позволява и влизането на гости. В малките ни зали могат да бъдат допуснати до 10 гости, а в големите до 20 души. Гостите трябва да стоят на 1,5 м. разстояние помежду си. Те трябва да бъдат с маски, като младоженците и служебното лице имат право да ги свалят по време на ритуала, за да бъдат снимани и да се чувстват комфортно", обясни пред БНР Маргарита Цветкова от Столичния дом за радостни обреди.

Все още няма коментари

Още

Авторка на "Сега" взе една от Наградите на София

18.09.2020

182
Няма нищо страшно бул. "Цар Освободител" да остане пешеходен
Столичните шофьори вече избягват новата отсечка на околовръстния път

14.09.2020

ЯВОР ЕВТИМОВ

20080 11

Влез или се регистрирай за да коментираш