Quantcast
Идват забележителни солисти за "Европейски музикален фестивал"  | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Идват забележителни солисти за "Европейски музикален фестивал" 

Тройният концерт на Бетовен събира майстори
262
Пианистката Пламена Мангова.

23 април

 

Известните музиканти Пламена Мангова, Антон Бараховски и Кирил Злотников ще се съберат за първи път на една сцена в "Европейски музикален фестивал 2019" за изпълнение на мащабния Троен концерт оп. 56 от Лудвиг ван Бетовен. Забележителната творба за пиано, цигулка, виолончело и оркестър е рядко изпълняван шедьовър, който поставя високи изисквания към целия музикантски състав, съобщиха от "Кантус фирмус".
Гостуващите изпълнители ще си партнират с Оркестъра на Класик ФМ радио. На диригентския пулт ще застане маестро Лучано ди Мартино. Събитието е един от гвоздеите на фестивала, който и тази година е част от Календара на културните събития на Столичната община със съорганизатор Министерството на културата. Освен Тройния концерт публиката ще има възможност да чуе всеки от солистите и в индивидуални пиеси. Музиката на П. И. Чайковски ("Мелодия", "Валс-скерцо" и Вариации "Рококо") и Ференц Лист ("Унгарска фантазия") допълва стилната програма, която ще бъде представена на 23 април в зала "България" от 19,30 ч. Концертът се организира с партньорството на Софийската филхармония.
Всеки от гостуващите за проекта забележителни музиканти има завидна кариера като солист и камерен изпълнител. Пианистката Пламена Мангова, която през 2007 г. спечели втора награда от престижния конкурс "Кралица Елизабет" в Брюксел, е свирила с редица големи оркестри, сред които са Ротердамската филхармония, Филхармоничният оркестър на Френското радио, Националният оркестър на Белгия, Филхармонията на Би Би Си, Английският камерен оркестър и много други. 
Антон Бараховски e първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио в Мюнхен от 2009 г. "Цигулар, изпреварил времето си" - така го нарича в своя рецензия "Вашингтон пост" по повод дебютния му рецитал в "Кенеди център" през 1998 г. Той концертира като солист с най-големите оркестри по света, свири като камерен изпълнител и изнася множество рецитали в Европа, САЩ, Русия и арабските страни. 
Виолончелистът Кирил Злотников ще свири за първи път на българска сцена. Той е основател на един от най-динамичните и успешни ансамбли от млади музиканти - "Йерусалим квартет". Съставът изнася концерти по целия свят и се превръщат във водещ квартет на Израел. От 2002 г. "Йерусалим квартет" записва изключително за фирмата "Хармония Мунди".
Билетите за концерта "Солисти от световните сцени" са в продажба на касата на "Кантус фирмус" в зала "България" и онлайн на www.ticketsbg.com

Още

Първата дама на Виенската филхармония гостува в родината

21.06.2021

695
Частни промоутъри протестират срещу министър Банов

24.02.2021

1389
"Европейският музикален фестивал" ще продължи 3 месеца