facebook
twitter

Култура

Как МК (не) изплаща парите на свободните артисти?

Актрисата Василена Винченцо получава одобрение за стипендия... два пъти. И нито лев от април досега
1 059
 СНИМКА: Личен архив

Как Министерство на културата прилага собствените си мерки за социална защита на свободните артисти, останали без работа и доходи по време на коронавирусната пандемия?

Не ги прилага. Доказателства дава актрисата Василена Винченцо (можете да я гледате в "Кокошка" в Театрална работилница "Сфумато", а преди година бе номинирана и за "Аскеер"), която спечели творческа стипендия още в първата сесия на обявената от Национален фонд "Култура" програма за подпомагане на творци с ниски доходи - през април. Заради изменение на конкурсните правила след изтичане на крайния срок за подаване на документи обаче, тя и други нейни колеги не успяват да сключат договор с НФК за изплащане на очакваните 3 минимални заплати.

Впоследствие Василена печели стипендия и на третата серия... и нищо.

А ето и нейното писмо: 

"Граждани, имам нужда от съвет: На 10.04 Министерството на културата обяви, че чрез Национален фонд “Култура” ще субсидира със стипендии творците със свободни професии, засегнати от Ковид 19. Редица колеги бяхме одобрени за получаването на стипендия (няма да коментирам крайно неоснователните причини за неодобрението на другите колеги), но не сключихме договор с НФК, защото те измениха конкурсните правила за кандидатстване, след изтичането на крайния срок за подаване на документи.

След като НФК разбра, че номерът няма да мине, отпусна Втора сесия, на която одобрените от Първа, които не са подписали договор, не можеха да вземат участие. След натиск от независимия сектор НФК се принуди да пусне Трета сесия, в която ще бъдат преразгледани всички кандидатури (не повече от 2000 човека). Тече време. Всички чакаме обещаната подкрепа за месеците март, април и май.

Излязоха резултатите от Трета сесия, одобрена съм, изпращам необходимите документи и започвам да чакам. И чакам. И чакам. НФК са свръх конкретни в крайните си срокове за подаването на нашите документи към тях (пр. 13.07 до 15 ч.), но това не се отнася за тях и техните отговорности. Средата на месец юли от живо любопитство се обаждам в НФК, за да разбера какво се случва и какво не се случва. От там обещават: “До края на юли (29-ти, петък) всички стипендии ще са по банковите ви сметки.”

Сега сме средата на август и единственото, което получих като отговор, след всекидневно звънене по телефона и никакъв ответ, беше арогантно поведение, на границата на ругатнята, и затваряне на телефон от страна на счетоводителката на НФК - Николина Карамелска. Отговор нямам. Чакам. Какво да правя? Към кого да се обърна и има ли смисъл?

П. С. Моля, спестете ми коментарите, че никой не ми е длъжен. Аз съм честен данъкоплатец и творец, избрал пътя на свободния артист. Не съм спряла да работя от 15 г. Тази вечер имам представление, което е препълнено, утре също. Лошото е, че не съм само аз в тази ситуация, а счетоводителката е в отпуска, сита и доволна."

На финала актрисата отправя благодарност към групата активисти на независимия сектор, без които и тази подкрепа щеше да бъде мираж. В коментар във фейсбук Винченцо отбелязва, че е опитала да привлече вниманието на БТВ и Нова телевизия към казуса, но без успех.

 

Все още няма коментари

Още

Максималната студентска стипендия се увеличава от 150 на 180 лв.
Свободните творци ще получат по 4000 лв. за български проект в YouTube

29.07.2020

495
Институциите мълчат в синхрон за ритона на Божков

22.06.2020

29364 15

Влез или се регистрирай за да коментираш