Quantcast
Кевин Спейси играе Франьо Туджман в хърватски филм | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Кевин Спейси играе Франьо Туджман в хърватски филм

655
Кевин Спейси на гроба на Туджман.

Кевин Спейси ще изиграе първия президент на независима Хърватия (1991-1999) Франьо Туджман в нов филм. Актьорът, низвергнат преди 4 години заради (недоказани) обвинения в сексуално насилие, бе заснет на гроба на Туджман по Нова година, а след това остана още няколко дни в Загреб. Според изказвания на режисьора Яков Седлар пред местни медии Спейси вече е заснел всичките си сцени в ролята на президента. В интернет вече изтекоха и първи кадри от документалния филм, чиято премиера ще бъде на 14 май 2022 - стогодишнината от рождението на Франьо Туджман.

Пред RTL.hr Седлар разказва, че Спейси е прочел десетина книги за Хърватия и героя си, и е изгледал стотици видеа, за да се готви за ролята за хърватския политик. "Никога не съм имал по-подготвен актьор на снимачната си площадка", коментира режисьорът. "Той ме попита как да го изиграе. Казах му - точно обратното на президента, който изигра в "Къща от карти". 

В международен план Туджман е спорна историческа фигура: трибуналът в Хага го обяви за съучастник в етническо прочистване по време на юговойните и избегна съд само защото междувременно бе починал от рак. Но много от хърватите го смятат за "баща на нацията". Режисьорът Седлар коментира, че "ако не беше той, нямаше да има независима демократична Хърватия, член на ЕС". 

Що се отнася до репутацията на Спейси, през последните пет години актьорът-двукратен носител на "Оскар" се сблъска с множество обвинения в сексуален тормоз. В края на 2017-а той бе уволнен от сериала "Къща от карти" на Netflix, след като поне 20 млади мъже съобщиха за сексуални посегателства от страна на Спейси в лондонския театър „Олд Вик“, на който той беше директор между 1995 и 2013 г. Дела обаче не бяха заведени.

През 2018 г. Спейси беше обвинен в непристойно поведение за отдавнашен инцидент с тийнейджър на остров Нантъкет, Масачузетс, през лятото на 2016 г. Той не се призна за виновен, по-късно обвинението беше оттеглено, а предполагаемата жертва в този случай се отказа и от гражданския си иск срещу актьора. Окръжната прокуратура на Лос Анджелис отказа да повдигне обвинения срещу Спейси по две други твърдения за сексуално насилие, след като давността на единия иск изтече, а предполагаема жертва по второто дело почина. 

Липсата на съдебни доказателства не доведе до реабилитирането му в киното. Спейси се появи за последен път на големия екран в „Клуб на момчетата милиардери“ през 2018 г., като филмът отбеляза пълен провал по отношение на зрителски интерес. През октомври 2021 г. в Италия излезе първият филм с негово участие оттогава насам: "Човекът, който рисува Бога", заснет от 80-годишната бивша уестърн звезда Франко Неро. В лентата участват още Фей Дънауей и самият Неро. 

Малко по-рано стана ясно, че за пръв път от 2018-а насам Спейси започва и снимки в американски филм - нискобюджетната продукция "Питър 58". Тя е дело на младия режисьор Майкъл Зайко Хол, който има в биографията си само един хорър със скромна популярност. А ето че вече е факт и първата му роля в Източна Европа.

Още

Кевин Спейси ще плати $ 30 млн. за уволнението си от "Къща от карти"

05.08.2022

380
Кевин Спейси пак губи роля заради ново дело за сексуално насилие

15.07.2022

266
Нови трима обвиниха Кевин Спейси в секстормоз

27.05.2022

669