Quantcast
Кийбордистът на Fleetwood Mac Брет Тъгъл почина на 70 | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Кийбордистът на Fleetwood Mac Брет Тъгъл почина на 70

Музикантът, работил с Джими Пейдж, Дейвид Лий Рот и Рик Спрингфийлд, изгуби битката с рака
216
 Shutterstock
Брет Тъгъл

Клавиристът Брет Тъгъл, свирил за рокгрупа Fleetwood Mac, за Рик Спрингфийлд и съосновател на групата на Дейвид Лий Рот, е починал на 70-годишна възраст от усложнения след продължителна борба с рака, съобщи сп. People. Тъжната новина е потвърдил и пред Rolling Stone синът му Мат. Музикантът си е отишъл заобиколен от семейството си, което е било неотлъчно с него по време на битката с болестта. „Той беше прекрасен баща. Той внесе музика в моя живот“, заявява Тъгъл-младши.

Тъгъл е роден в Денвър, щата Колорадо, през 1952 г. Още като тийнейджър се научава да свири на фортепиано и китара. Музикалната му кариера започва през 1981-ва, когато започва да се изявява с John Kay & Steppenwolf. Година по-късно Тъгъл среща рокаджията Рик Спрингфийлд и се присъединява към неговата група. „Нашият мил Брет Тъгъл се прибра у дома тази нощ. Бог да благослови красивия му дух“, написа в Туитър в памет на музиканта колегата му Рик Спрингфийлд.

През 80-те години Тъгъл е един от основателите на групата на Дейвид Лий Рот и става съавтор на техния голям хит Just Like Paradise (1988). От 1997 до 2017 г. Брет Тъгъл гастролира с Fleetwood Mac при повторното им събиране в качеството си на техен кийбордист. През 2018-а обаче е освободен, според него – защото солистката Стиви Никс е смятала, че е твърде близък с „уволнения“ по-рано китарист и нейно бивше гадже Линдзи Бъкингам. Тъгъл е концертирал и с двамата в техни солови изяви, но това довело до конфликти във връзка с координирането на графиците им. „Стигна се до момент, в който Стиви каза: „Просто трябва да решиш“. Отговорих й: „Знаеш, Стиви, че обичам да свиря с теб. Подкрепям те. Но Линдзи си няма група“. Тогава тя каза: „Знам, че той се нуждае от добри хора около себе си“. Мислех си, че е ОК с това да правя понякога нещо с Линдзи. Но в крайна сметка тя го прие сякаш съм я изоставил и съм отишъл в лагера на Линдзи“, разказва през 2020-а Брет Тъгъл пред сп. Rolling Stone. Той също така признава, че е бил „истински шокиран“, когато получил телефонно обаждане със съобщението, че е освободен от групата. Тъгъл прави турне с Бъкингам през 2021 г., но, очевидно заради здравословното си състояние, не се присъединява към него, когато, след утихването на коронавирусната пандемия, турнето е възобновено този април. „Искам да спомена джентълмена, който забележимо отсъства от сцената тази вечер. Г-н Брет Тъгъл има малък здравословен проблем. Надяваме се, че той ще се върне за следващото шоу, каквото и да му струва това. Липсваше ни тази вечер“, каза Бъкингам пред публиката по време на откриващия концерт в Сан Франциско на 5 април...

В продължение на 50-годишната си кариера музикантът е работил и с Джими Пейдж от Led Zeppelin, Томи Шоу от Styx, Мич Райдър и др.

Тъгъл оставя син Мат и дъщеря Мишел.

Още

Отиде си звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон

09.08.2022

Обновена

4550
Почина изтъкнат млад преводач

04.08.2022

26347
Почина актрисата Слава Георгиева

28.07.2022

3432