Quantcast
Колко точно добър е Владимир Пенев? | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Колко точно добър е Владимир Пенев?

Варненският театрален фестивал тръгна много силно с "Бащата"
1 311
 FB/Varna Summer International Theatre Festival
Юлиан Вергов, Радина Кърджилова, Теодора Духовникова, Мария Каварджикова и Константин Еленков партнират на Владимир Пенев в "Бащата" .

Заглавието, разбира се, е подвеждащо. Владмир Пенев е прекрасен актьор, но в контекст на хитовата пиеса "Бащата" е основателен въпросът на него, режисьора Диана Добрева или на самия текст на Флориан Зелер се дължи най-вече въздействието й. Постановката на Народния театър без съмнение е изключително силна. Добре е да се гледа навсякъде, където се играе занапред. Във вторник и сряда с нея стартира фестивалът "Варненско лято", а публиката много я хареса.

Чувствителните хора обикновено плачат на "Бащата". Особено тези от тях, които живеят или са живяли с близка сантиментална привързаност към свой възрастен родител. Пиесата има много идейни пластове, но основният, може би, е своеобразната излишност, която настава с възрастните хора - децата им ги обичат, мислят за тях, грижат се, но успоредно биологията си казва думата - дотягат, стават бреме, пречат... Накрая се вдетеняват, като символ на житейски и физически кръг - дразнещо за околните дете, което може да намери утеха единствено отново при своята майка. Тази философска, парадоксална, същевременно битова и неудобна за признаване реалност свива сърцето на всеки човек, който се замисли. А за да се замисли принос имат изключително добре изиграните състояния на бащата от Пенев, прецизността на Добрева (нищо излишно - само необходимото), идеята и цялостната концепция на Зелер.

Самият Зелер и "Бащата", разбира се, са световни явления. Почти всичко, което прави той като писател и драматург става хитово. За екранизацията на "Бащата" спечели "Оскар" за адаптиран сценарий заедно с Кристофър Хамптън (и Антъни Хопкинс за най-добър актьор). Но и друг факт е впечатляващ. Зелер е на 42, а “Бащата“ е част от трилогия с “Майката“ и “Синът“; писането им започва преди десетина години - изумително е как млад съвременен човек се вълнува от такива тежки истини. Обикновено човек узрява късно за тях и не смее да ги каже на глас.

 

АФИШ

В програмата на “Варненско лято“ тази вечер при отдавна изчерпани билети е друга нашумяла наша постановка -  “Опашката“ на Плевенския театър. Следват “Пер Гюнт“, "Караконджул", “Амадеус“ и други добри заглавия. Зрелищни са и съпътстващите мероприятия на открито.

 

Още

След 350 години "Тартюф" се завръща нецензуриран на "Варненско лято"

30.05.2022

233
"Оскарите" западат, но българското им братче напредва

16.05.2022

Обновена

АНИТА ДИМИТРОВА

535
Мариус Донкин поиска оставката на културния министър

12.04.2022

1848