Quantcast
Концертният живот в Германия започна в замък на 750 години | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Концертният живот в Германия започна в замък на 750 години

292
 BurgVischering/Instagram
Фишеринг е един от най-старите и най-запазени водни замъци в района на Мюнстер.

И в Германия коронавирусът вече отстъпва и дойде време за постепенното възстановяване на концертния живот. Той започна на едно много старо място - вътрешния двор на водния замък Фишеринг, който тази година ще отбележи своята 750-а годишнина.

В началото на седмицата, след дълго прекъсване, там отново се състоя концерт на открито. Събитието се проведе в рамките на местен пилотен проект за възстановяване на културния живот и облекчаване на ограниченията, със спазване на превантивните мерки.

Замъкът е построен през втората половина на XIII век, за да защитава  земите на Мюнстерското херцогство-епископия. По-късно той се превръща в роден дом на знатното вестфалско семейство Дросте цу Фишеринг, което го притежава и днес. Възстановен е почти изцяло през XVI век. Днес представлява  един от най-старите и добре запазени средновековни водни замъци в целия регион, богат на подобни архитектурни атракции.

Първото писмено споменаване на крепостта датира от 1271 г. - преди 750 години — това е впечатляваща годишнина и културните събития, свързани с нея едва започват. На първия концерт около сто зрители бяха в състояние да се насладят на изпълненията на китарно дуо от град Нотулн. Това е капка в морето от публика, закопняла за жива музика, но началото е положено.

Следващите концерти ще се състоят на 22 и 29 май. А за 13 август е насрочено гала събитието - отпразнуването на 750-годишнина от построяването на замъка Фишеринг. 

Още

Ерик Клептън отказва да свири пред "сегрегирана" публика

22.07.2021

5559
Брус Спрингстийн склони да пее пред ваксинирани с AstraZeneca

20.06.2021

Обновена

3228
Млад български дизайнер облича Соня Йончева за концерта в София

12.06.2021

947