Quantcast
Кристо се завръща в Габрово | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Кристо се завръща в Габрово

Център за съвременно изкуство на името на Кристо и Жан-Клод ще има в родния град на художника
1 415
 Визуализация Мартина Денева
По подобен начин ще изглежда зала „Кристо и Жан-Клод - проекти“ в бъдещия Център за съвременно изкуство в Габрово.

Център за съвременно изкуство на името на Кристо и Жан-Клод, световно известния художник, роден в България, и неговата съпруга и съавтор, ще отвори скоро врати в родното му Габрово. Това става възможно, след като Общински съвет в града подкрепи предложението на Общината да придобие безвъзмездно от Министерството на образованието и науката сградата на бившия текстилен техникум  за създаването и изграждането на Центъра, научаваме от съобщение на Община Габрово.  

 

Идея и история

Идеята възниква преди близо 30 години точно тук и това е документирано в местно издание. В брой 2. от 14 януари 1992 г. вестник “100 вести” предлага създаване на постоянна изложба с произведения на Кристо и Жан-Клод в Габрово. Усилията в тази посока са продължени от Сдружение “Нашето по-голямо Габрово”, което с Решение 113 от 19 юни 2008 г. на Общински съвет, получава подкрепа за инициативата си да бъде създаден Център за съвременно изкуство на името на художника.

Следващата стъпка е щастливият финал на един наследствен съдебен спор с участитето на тримата братя Явашеви. През 2013 г. той завършва с договор, според който Община Габрово получава дарение от 50 постера на Кристо и Жан-Клод и се ангажира да създаде Център за съвременно изкуство на тяхно име в срок 10 години от подписването му, което означава до 2023 година.  

През 2017 г. Музеят на хумора и сатирата в града организира две изложби, посветени на Кристо — „Роден в Габрово” и „Кристо и Жан-Клод. Проекти”, които се радваха на голям успех и медийно внимание. Градът се утвърди, като разпознаваемо място, свързано с корените на Христо Явашев, детството му и семейната му история. През 2020 г. в художествената галерия  "Христо Цокев" беше открита и изложба "СъученициТЕ", с творби на Дора Бонева, Ива Хаджиева, Драган Немцов и Христо Явашев-Кристо. Това са четири деца, свързани от страстта към рисуването и игрите, израснали буквално в един габровски двор преди повече от 7 десетилетия — всяко от тях впоследствие стана  утвърден творец с впечатляваща биография.


Мястото

В търсене на сграда през годините се обмислят различни варианти, сред които и теренът на бившия Техникум по текстил в гр. Габрово с прилежащите към него сгради. Изборът пада върху него, защото е с подходяща локация, помещенията са с удачни размери, общото състояние на основната сграда и прилежащите й е много добро, конструкциите са стабилни. Характеристиките на сградата предоставят възможност за създаване и представяне на изкуство, а близостта ѝ до друга музейна институция - Домът на хумора и сатирата, дава възможност за оформяне на културен комплекс с интегриране на различни услуги. 

В историята на съвременното изкуство подобно „съживяване“ не е прецедент. В галерии за съвременно изкуство са превърнати стари фабрики, гари, училища, складове. Домът-ателие на Кристо и Жан-Клод в Ню Йорк, където те живеят и работят, е бивша индустриална сграда.  Техникумът и прилежащите му сгради и инфраструктура са разположени върху три имота с разгъната застроена площ около 10 700 кв.м.

 

Център “Кристо и Жан-Клод”

Центърът за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод” предвижда освен обширни изложбени зали, също фондохранилища, зала за събития, ателиета за габровските художници със съвременни условия за работа - удобни за посещения на куратори, критици, колекционери и публика, резидентни студиа за гост-артисти, работилници за деца, карнавална работилница с изложбена зала, кафене и споделено пространство.

Още

Борисов: Томислав Дончев ще е водач в Габрово

23.02.2021

1784
Посмъртен търг на Кристо донесе рекорд за негова творба - $ 2.06 млн.

19.02.2021

Обновена

414
Скритият живот на Кристо и Жан-Клод - на търг

09.02.2021

429