Quantcast
Ксенофоби и хомофоби недоволстват от руския избор за Евровизия | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Ксенофоби и хомофоби недоволстват от руския избор за Евровизия

Руските тв зрители изпращат в Ротердам таджикска певица с феминистка песен
3 036
 Eurovision
Представителката на Русия, Манижа, е от таджикски произход.

Певицата Манижа Сангин - или просто Манижа - ще представи Русия на песенния конкурс Евровизия, който ще се проведе в Ротердам през месец май. На 8 март изпълнителката спечели националната селекция за състезанието, с песента „Руска жена“ („Русская женщина“), донесла ѝ 39,7% от зрителския вот.

„Песента е за промените в самочувствието на жените в Русия през последните няколко века", казва Манижа. Текстът е вдъхновен от съвременната феминистка програма; например има сатирични реплики: „Вече си на 30, ало, а къде са ти децата? / Общо взето си красива, но да беше поотслабнала / облечи нещо по-късо, облечи нещо по-дълго“. 

Манижа е родена в Душанбе на 8 юли 1991 година. Но заради гражданската война в Таджикистан семейството й се премества в Русия, когато тя е на две години и половина. В Москва учи в музикално училище, свири на пиано, пее в хора и участва в музикални състезания.  На 16-годишна възраст започва да пише свои собствени песни.

Манижа се обявява срещу домашното насилие и говори в подкрепа на ЛГБТ хората. „За мен е важно да помагам на момичетата и жените да не се страхуват да бъдат себе си. Получавам много лични съобщения в Instagram от таджикски, узбекски, киргизки момичета. Те пишат за своето отчаяние от мъжкото насилие. Пренасочвам ги към определени фондове", каза Манижа в интервю за „Комерсант“. През 2019 г. тя пусна мобилно приложение за жертви на домашно насилие.

В същото интервю Манижа каза, че „половината Таджикистан“ я смята за лесбийка. „Те са убедени, че ако подкрепяте ЛГБТ общността, значи и вие сте гей. Но това не е така. Просто обичам хората и обожавам ЛГБТ общността и мисля, че е страхотно да ги подкрепям “, каза певицата.

Тя твърди, че иска да демонстрира пред многомилионната аудитория на Евровизия щедростта и отвореността на Русия: „За мен участието в Евровизия е чудесна възможност да кажа на света това, което наистина е важно за мен.  Аз съм таджичка, но Русия ме прие и тук отраснах. Бих искала светът да вижда страната ни такава, каквато я виждам аз: щедра, открита и ярка, като никоя друга." Но реакциите на победата ѝ донякъде я опровергават.

Изборът на Манижа за представителка на Русия предизвика вълна от ксенофобски коментари. Според „Новая газета“ в социалните мрежи потребителите питат „Няма ли достатъчно руснаци?“, мнозина подозират, че „гласуването е фалшифицирано“. Появиха се искания изпълнителката да бъде сменена, "преди да е станало късно", а от тв канала „360“ коментираха, че не може певица, родена в Таджикистан, да представлява Русия. Проправителственият журналист Юрий Котенок определи артистката като „мигрантка, направила кариера благодарение на ЛГБТ“.

Манижа бе критикувана и от лидера на Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски. Той я осъди заради два реда, които звучат в песента: „Син без баща, дъщеря без баща, но разбито семейство не може да ме сломи“. "Не съм сигурен дали това е добре за повишаване на авторитета на рускините и на Русия като цяло", каза Жириновски. В същото време в социалните мрежи се появиха и стотици публикации в подкрепа на Манижа. 

Още

Световният бокс позволи на руснаци и беларуси отново да се състезават

05.10.2022

29
10 причини за провала на руските войски в Украйна
Украйна настъпва бързо на два фронта

04.10.2022

Обновена

12086