Quantcast
Към екрана през леглото: MeToo и в Русия | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Към екрана през леглото: MeToo и в Русия

Оплакванията от секстормоз в културните индустрии валят и на източния фронт
1 566
 YouTube/ Россия 1
Елена Проклова в студиото на „Прямой Эфир“.

Когато преди месец съветската и руска актриса Елена Проклова разказа публично, че преди 52 години (по времето, когато  в СССР уж нямало секс) е била жертва на сексуален тормоз от страна на прочут свой колега, едва ли е очаквала каква вълна от обвинения, възмущение и омраза ще я залее. Но се случи и още нещо. През следващия месец май още поне десетина известни нейни сънароднички — актриси, певици, модели — излязоха с подобни истории. 

В последния ден на май Елена Проклова се появи в публицистичното предаване „Прямой эфир“ по канала Россия 1, за да отговори на въпроси и обвинения от публиката. Първо тя припомни на публиката подробности от времето, когато

тя била на 15, а той актьор звезда на 32,

искал - и си взел - от нея неща, „които никой не би трябвало да иска от едно 15-годишно момиче“. Той я подготвял за приемни изпити в школата към МХАТ.  Учел я да изпълнява една басня. С него по същото време двамата се снимали и в игрален филм, в който по сюжет съвсем младата Проклова признава любовта си на мъжа. 

… „По някое време усетих ръцете му върху гърдите си. Дишаше в ухото ми. Просто се вцепених. Казах му: "Какво правите?" Той отговори: „Продължавай баснята“. Но аз не можех. Две чувства се бореха в мен. Отвращение и невъзможност да му се противопоставя, защото той бе най-добрият“, каза актрисата. Повечето медии предполагат, че става въпрос за Олег Табаков, тъй като по това време с Проклова участват в един филм.

Ще те науча да бъдеш артистка, но трябва да станеш и жена

казал ѝ той. По-късно ѝ разказал как когато бил 12-годишен, една учителка злоупотребила с него. Така към срама, притеснението и възхищението ѝ от този мъж, се добавило и съчувствие. 

После водещият Андрей Малахов пусна видео, в което колежки на Проклова изразиха възмущението, че тя занимава публиката със сексуалния си живот, че говори така за талантливия човек, че не мисли за семейството му. Известната балерина Анастасия Волочкова зае позиция като любимият ѝ шпагат, образно казано. Тя първо призна, че знае за много подобни случаи, също и в балета, а после обвини Проклова, че е трябвало веднага да отиде и да се оплаче в милицията, или да си мълчи. В публиката се разрази спор кой би бил по-адекватен —

днешната полиция или съветската милиция?

Сред жените, които  разказаха своите истории за мъчителни срещи с известни и влиятелни режисьори, продуценти и актьори, бяха тв водещата Дана Борисова, актрисата Марина Орлова, поканена от знаменит режисьор на „пробни снимки“ у дома му, Анна Калашникова, друга актриса, на която обещали роля в култов филм, поп певицата Ирина Салтикова и още няколко.  

Историите им са идентични с тези, които разказваха жертвите на Уайнстийн. Мненията на публиката обаче се различаваха значително. В Русия хората, които са на страната на агресора и да обвиняват жертвата, са много повече. Иначе аргументите им са същите: защо са мълчали, защо не са си тръгнали,

защо не са хапали и викали

Чуха се и две оригинални мнения, за които в Америка май още никой не се е сетил. Един журналист възмутено обяви, че оплакващите се жени искат да съсипят не само руското, но и съветското кино, като изкарат всеки голям актьор и режисьор изнасилвач или алкохолик. А известната актриса Ина Чурикова попита Елена Проклова: „А вие американка ли искате да бъдете, та обвинявате така?“ 

Американките, както знаем, съсипаха живота на Харви Уайнстийн, който беше много голям продуцент — „без да представят нито едно доказателство“ - включи се трети зрител от залата. Впрочем, за разлика от американските медии, в това предаване участничките се бяха съгласили предварително да не споменават имената на предполагаемите си насилници.

Към края Малахов пусна видео, в което две бивши участнички в група „ВИА Гра“ (вокално инструментален ансанбъл, през който за 15 години са преминали 17 момичета - предимно миски и моделки), разказаха как са напуснали, защото продуцентът им Константин Меладзе много настоявал да разбере докъде  са готови да стигнат заради успеха. Оля Полякова потвърди, че и тя е получила подобен ултиматум, без да е била в групата. От 20 години Украйна е отделна държава от Русия, но да приемем, че „ВИА  Гра“ са много популярни в Русия, а в това отношение манталитетът не е много различен.

Но оплакващите се започнаха да нарастват много бързо и не се знае дали MeToo няма да доведе до сътресения и на източния фронт.   

 

Още

Още един носител на "Оскар" бе признат за виновен в изнасилване

02.08.2021

784
The Hill: За Путин Украйна е това, което е Тайван за Китай

02.08.2021

4949
Русия ще включи украинския Донбас в изборите си наесен

02.08.2021

4984