Quantcast
Куркински живее в "Засукан свят" | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Куркински живее в "Засукан свят"

Тео Ушев ще покаже в НДК екранизацията си по "Физика на тъгата"
615
Мариус в сцена от трейлъра на филма по Хайтов.

"Киномания", 14-28 ноември

 

"Засукан свят" с режисьор Мариус Куркински ще открие 33-ото издание на "Киномания" в зала 1 на НДК. Това ще стане на 14 ноември. Филмът е екранизация по едноименното произведение от сборника "Диви разкази" на Николай Хайтов, а актьорският състав включва Камен Донев, Ана Пападополу, Виктория Колева, Вяра Коларова, София Бобчева, Димитър Рачков, както и самият Куркински. Зрителите да проследят съдбата на Милю - малкия човек, който в целия си живот се бори със засукания свят, в който живее, и накрая в миг на просветление осъзнава - "Не може то тъй, приискало му се на някого да мре. Път трябвало да се измине! Вяра да се трупа! Живот да се изживее!".

Филмовият маратон на НДК ще продължи две седмици - до 28 ноември, но и ще бъде предшестван от "Танц филм фест" в последната седмица на септември. 

Тазгодишното издание ще акцентира върху 100-годишнината от рождението на Хайтов и 50-ия юбилей на един от най-талантливите български актьори и режисьори - Мариус Куркински. Специалната кампания "Гледай" е вдъхновена от "Засукан свят". Чрез цитати от филма и разказа, както и загадъчни визии с очите на актьори организаторите се надяват да отворят сетивата на публиката, да я подканят да види света през очите на другите и да се вглежда по-внимателно в детайлите. 

Сред акцентите в програмата на 33-ото издание е и вечерта на Теодор Ушев "Нарисувай ми тъга". На 17 ноември в Зала 1 номинираният за "Оскар" (за късометражна анимация със "Сляпата Вайша", 2017 г.) българо-канадски аниматор ще представи "Физика на тъгата". Филмът, създаден по романа на Георги Господинов, имаше световна премиера на фестивала в Торонто миналата седмица, където бе и удостоен със специална награда в категория "Късометражно кино". За най-новия си филм Ушев казва, че не следва стриктно сюжета на книгата, не е филм-биография, а филм-лабиринт, капсула на времето, в която са събрани обекти, случки, спомени, мелодии. Филм за носталгията, пропилените шансове и неслучилите се мечти на цяло едно поколение, премерен през личния разказ. Това ще е единствената прожекция на "Физика на тъгата" у нас.

Прожекцията ще бъде предшествана от музикално-визуалния спектакъл "Четирите годишни времена" на Вивалди. Той е реализиран от Токийския университет на изкуствата, като визуалните картини на четирите сезона са дело на четирима художници от Естония, Япония, Русия и България (последната в лицето на Тео Ушев). Музикалното изпълнение на живо в Зала 1 на НДК ще бъде на Quatro ансамбъл със солист Иван Пенчев. "Възможността да представя пред българска публика в този кино концерт двата ми най-амбициозни проекта през последните 8 години е огромна радост и вълнение за мен. Надявам се за зрителите той да бъде любопитно и интересно пътешествие чрез картини и музика", сподели Ушев.

Сред дългоочакваните заглавия в 33-ата "Киномания" са и "Болка и величие" на Педро Алмодовар и "Един дъждовен ден в Ню Йорк" на Уди Алън. Билетите вече са в продажба. 

Още

Жалко, че трябваше да използваме танкове, за да им покажем любовта си
Тео Ушев нарисува очите на лекарите, които го излекуваха от COVID-19

16.01.2022

3189
Теодор Ушев нарисува "Война и мир"

09.12.2021

773