Quantcast
Манижа: Вдъхновявам се от Били Айлиш и Алла Пугачова | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Манижа: Вдъхновявам се от Били Айлиш и Алла Пугачова

Руската представителка на Евровизия отговаря на хейтърите
603
 Instagram
Манижа

Изборът на певицата от таджикски произход Манижа с песента „Руская женщина“ за представител на Русия на Евровизия 2021 предизвика скандал в Русия. Едни са недоволни от текста на песента, други от мелодията, трети са обидени, че жена с таджикски произход се представя за рускиня. Като добавим и борбата ѝ срещу домашното насилие, хомофобията и "боди позитив" публикациите в Instagram, всичко това доведе до яростни консервативни реакции — някои от хора с власт. 

От реакциите най-масови са обидите  и тормоза в социалните мрежи, най-високопоставена е съмнението в редовността на избора ѝ на най-високо държавно ниво, а най-изненадващата — започването на официално разследване на текста и сценичното ѝ поведение, за разпалване на етническа омраза, по искане на няколко обществени организации. Това обяснява защо екип на британската телевизия Channel One замина за Москва и засне документален филм-интервю с Манижа, за който разказва „Гардиън“.

Въпреки всичко Манижа е оптимист и казва, че се е научила да се справя с пороя от нападки, започнал след като спечели правото да представа държавата, която я е осиновила. „Не мога да си позволя да бъда сломена“, казва тя „Ако заради хейтърите и започна да се вайкам, ще докажа, че са били прави.“

На Запад Манижа може да изглежда като „много предпазлива  феминистка“, но в Русия я описват като радикална. Валентина Матвиенко, председател на Съвета на Федерацията на Русия се съмнява в избора ѝ. Дмитрий Песков, говорителят на Путин, отхвърли Евровизия: „Говорим за състезание между… брадати жени, с певци, облечени като пилета, не е наш проблем". 

Манижа е подложена на тормоз, но мотивирана от младите фенове — „за мен е важно те да разберат, че човек не бива да се отказва от принципите си, да се продава и да бъде нечестен, за да вземе повече пари“.

Като тийнейджърка, тя има договор и издава поппесни от 15-годишна възраст, но се чувства „като вкарана в кутия“. Не може да пее под собственото си име и постоянно е под силен натиск да променя звученето и външния си вид. Първите ѝ опити да пробие самостоятелно на алтернативната сцена, а по-късно ив Лондон, се оказват неуспешни. Когато се завръща в в Москва през 2015 г., трябва да започне отначало. 

Тогава започва да качва 15-секундни видео колажи в Instagram, скоро последвани от музикални клипове, които тя сама пише, продуцира, снима и монтира. Така събира достатъчно материал за дебютния си албум Manuscript, първият, който пуска под името Манижа, въпреки предупрежденията, че е е „твърде мюсюлманско за руския пазар“.

Насърчена от нарастващата си онлайн популярност, тя се насочва към арт-поп стил, който включва хип-хоп, соул, фънк, уърлд, хорови аранжименти и дори руски фолклор, като всички те вдъхновяват влизането й в „Евровизия“ с Russian Woman. Тя цитира като вдъхновение Били Айлиш и Алла Пугачова, защото и двете „правят това, което искат“.

И в други свои песни Манижа е изследвала тъмното сърце на Русия чрез самоирония. „Недославянка“ е хит от 2019 г., чието название означава „Не съвсем славянка“, представя  ориентализирана версия на Манижа, която се бори с нинджи и раздава паспорти на азиатски имигранти. „Сама сред непознати, непозната сред своите“, пее Манижа. Принудена от гражданска война да напусне Таджикистан като дете, тя се бори с отчуждението и в двете страни. „Песента стана пророческа“, казва тя.  „Недославянка“ сега отговаря на всички въпроси, които обществото ми задава.“

Казано направо: как може бежанка от Таджикистан, подкрепяща либерални ценности, да представлява страна, която от ден на ден изглежда все по-консервативна, приемайки законодателство срещу „гей пропагандата“, подозрителна към мигрантите, декриминализирала домашното насилие със закон от 2017 г., който според Манижа „направо ме уби“.

Може би тя пее за идеи, чието време в Русия все още не е дошло?  Тя е оптимист и вярва, че то идва. Припомня времето, когато не е можело да се излезе навън: „имаше скинари, имаше Ку Клукс Клан. Вече са много по-малко. Трябва да се съгласите. И ще продължат да намаляват“.

Манижа казва, че собствените й битки с ксенофобията — от подигравките в училищния двор до скандала с Евровизия, парадоксално са я накарали да чувства Русия още по-силно като свой дом. „Не напразно се наричам рускиня“, казва тя. "Имам това право."

Още

Осем наши групи представят нов проект на 17 и 18 юли

06.07.2021

174
Почина легендарният певец на "Юрая Хийп" Джон Лоутън

06.07.2021

2760
Британски звезди призовават с песен за ваксиниране 

05.07.2021

271