Quantcast
Мария Антоанета: пасти, фалшиви новини и обувки за $50 000... едната | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Мария Антоанета: пасти, фалшиви новини и обувки за $50 000... едната

695
 Osenat
Прогнозната цена на обувката е между 8000 и 10 000 евро.

Обувка на Мария Антоанета - злополучната френска кралица, прочула се с фразата "като няма хляб, яжте пасти", бе гвоздеят на търг във Версай тази неделя. Елегантният аксесоар от коприна и ярешка кожа бе купен за 43 750 евро (над 51 хил. долара), съобщиха от аукционната къща Osenat. Прогнозната цена на бялата обувка бе пет пъти по-ниска - между 8000 и 10 000 евро.

Предната част на обувката с размер 36 номер, която е в сравнително добро състояние за възрастта си, е изработена от коприна, а задната от ярешка кожа. Подметката е кожена, а горната част е украсена с четири припокриващи се плисирани панделки. Токът, висок 4,7 см. и в добро състояние, е надписан с името на кралицата.

Обувката на кралицата, останала в историята като символ на разточителството, е носена от нея в дворцовото ѝ ежедневие. Впоследствие е попаднала в Мари-Емили Лашвен, приятелка на мадам Кампан, първата камериерка на кралицата, и няколко поколения наред са я съхранявали. От аукционната къща не обясняват защо е само една.

Според легендите, когато чула  че селяните са останали без хляб, Мария Антоанета казала „Нека да ядат пасти“, но това е типичен пример на дезинформационнна кампания, фалшива новина от ХVIII век. Първо не става дума за пасти, а за бриош - вид печиво, подобно на козунак, и второ - няма никакви исторически данни кралицата да е казала тези думи, и трето - фразата е използвана от Жан-Жак Русо 16 години преди раждането на Мария Антоанета (1755-1793). 

През май багаж от „апартамента“ на кралицата и голяма кърпа, използвана по време на коронясването й през 1775 г., бяха продадени на търг за значителни суми, резултат от  очарованието, което кралица от австрийски произход продължава да буди след 227 години след като е гилотинирана заедно със съпруга си Луи ХVI. 

Сред експонатите на сегашния търг във Версай бе и картината „Molière invited à la table du Roi Soleil („Молиер, поканен на трапезата  на краля Слънце“), дело на Франсоа-Жан Гарнере, една от редките творби, която показва писателя и суверена заедно.

 

Все още няма коментари

Още

Албумът, подписан предсмъртно от Ленън за убиеца му, отива на търг

21.11.2020

648
Невиждан кадър с Нийл Армстронг на Луната се продава на търг

11.11.2020

695
60 от 800-те художници в "Купи изкуство" вече се търгуват и на живо

11.10.2020

1915 1

Влез или се регистрирай за да коментираш