Quantcast
Маймуна с кауза прави компания на Бика от Уолстрийт | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Маймуна с кауза прави компания на Бика от Уолстрийт

326
 Sapien.Network/Twitter
Двуметровата статуя на Харамбе се взира в Нападащия бик на Уолстрийт и в бананите около него.

Двуметрова бронзова статуя на Харамбе, горилата от зоопарка в Синсинати, която бе застреляна, за да не нарани попадналото в заграждението  3-годишно момче, се появи на Уолстрийт в понеделник, съобщи Ен Би Си.

Бранзовата горила беше поставена точно срещу известната статуя на Нападащият бик, пред Фондовата борса. По същото време в краката на бика бяха струпани 10 000 банана (които час по-късно бяха дарени на местни хранителни банки).

Организаторите, основатели на Sapien.Network, платформа за социални мрежи „със социални ангажиментич“ в процес на разработка, казаха, че са организирали акцията с бананите, за да покажат, че Уолстрийт прави хората „на маймуни“. 

Съоснователите на Sapien.Network Робърт Джомети, Теджай Алуру и Анкит Бхатия заявиха, че са използвали Харамбе като символ, представляващ милионите, които се борят за оцеляване в американската капиталистическа система, която според тях „обогатява богатите елити и не се интересува от обикновения човек“.

„Но — както уточни Джомети пред News 4 в понеделник —  не става въпрос за отхвърляне на капитализма или сегашната система. Става въпрос те да заработят така,  че да овластят повече  социални групи. Това е целият смисъл на нашата работа."

„Харамбе може да ни накара да погледнем към себе си и да се запитаме към какво се стремим като хора?", обясни той. "Става въпрос за свързване. Един прост жест на даване на банан изгражда общност. Ние не можем да продължим да се борим, без да сме общност“. 

Убийството на Харамбе през май 2016 г. от пазачите  в зоопарка, които се опасяваха за безопасността на 3-годишното дете, оказало се в заграждението му, бе посрещнато с противоречиви реакции. Докато едни смятаха, че горилата се е държала агресивно, други бяха на мнение, че животното е защитавало детето. 

Случилото се с Харамбе предизвика разгорещен дебат относно статута на приматите в плен и вдъхнови хиляди интернет меми. Изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск дори записа рап изпълнение за сагата. 

Това не първата статуя с кауза, която може да се порадва временно на компанията на символа на Уолстрийт. През 2017 г, в навечерието на 8 март срещу Нападащия бик се появи и остана няколко седмици скулптура на момиче, символ на израстването на жената в обществения живот. 

Още

Боян Мага се превръща във вълк пред Морската гара

17.02.2021

3661
Гигантска скулптура в Ню Йорк стана магнит за самоубийци

18.01.2021

3994
Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

4380