Quantcast
Минеков: Правим полиция за охрана на културните ценности | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Минеков: Правим полиция за охрана на културните ценности

1 994
В тракийската могила край Караново е открита антична колесница

Специализиран полицейски състав ще се грижи за охраната на културно-историческото ни наследство. Това съобщи в Нова Загора служебният министър на културата Велислав Минеков.

В момента специализираната структура е в процес на изграждане, като ще следи не само за иманярски набези, но и за опазването на архитектурното ни наследство.

Специалните полицаи ще минат обучителни курсове по антична история, антична металургия и много други. „Те ще пазят всичко, дори недвижимо културно наследство, дори и сгради“, коментира Минеков, цитиран от bTV.

Той коментира и тракийската могила в новозагорското село Караново, в която бяха открити ценни артефакти и стана обект на иманярски набези. Минеков каза, че видяното го е натъжило дълбоко. Според него прозрачната покривна конструкция е компрометирана и до края на годината ще бъде заменена с нова.

„Вината за състоянието на могилата е разпръсната между няколко институции“, каза Минеков и допълни, че към момента има спор дори и за това кой трябва да плаща за охраната на обекта, която по думите му „не е никак евтина“.

„Археолозите трябва да вземат решение дали находката от Караново ще остане на място или ще бъде преместена в музея в Нова Загора. Ако се стигне до преместване, то то ще обхване надгробната камера и колесницата“, поясни министър Минеков и допълни, че проучванията в могилата трябва да бъдат подновени.

В Източната могила на гробницата бе открита антична колесница и гроб с ритуална площадка. Разкопките са покрити с лека конструкция, която с времето започва да се руши и да тече при дъждове. Това заплашва от разрушаване историческите пластове, които крият култури от VII до II хилядолетие пр. Хр.

Ключови думи:

Велислав Минеков

Още

Министър Минеков занесе на ГЕРБ писмо да си ходи от НДК (видео)

10.12.2021

Обновена

7439
Късно ли е, ЛИБЕ, за китка?
Изслушването на Минеков се обърна на скандал за милиционери и Дарвин

08.12.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7007