Quantcast
Младежкият театър спечели битката за сградата си с КЕВР | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Младежкият театър спечели битката за сградата си с КЕВР

МРРБ отказа да предостави 435 кв. м за офиси на енергийния регулатор - те ще станат куклен театър
616
 БГНЕС
Артистичното съсловие излезе на протест в защита на правото на Мадежкия театър да ползва изцяло собствената си сграда.

Младежкият театър „Николай Бинев“ запазва сградата си изцяло. Частта с партерни помещения, към която от Комисията по енергийно и водно регулиране имаха претенции, остава на разположение на културния институт. В нея новото му ръководство в лицето на директора Михаил Байков има намерение да създаде куклен театър. „Пространството на Младежкия театър е спасено! Благодаря на всички, които подкрепиха каузата! Очакваме създаването на още една сцена за куклен театър в София“, съобщи новината в своя профил във Фейсбук столичният заместник-кмет по културата Мирослав Боршош. 

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев е споделил публикацията с коментар: „Когато в края на седмицата можело да има и добри новини! Младежкият театър „Николай Бинев“ няма да загуби пространството си. Поздравления за всички, които се бориха за тази кауза!“. Десетки театрали са коментирали поста на Боршош, той има и близо 50 споделяния още в първите минути след публикуването. „Това се казва театрална общност! Браво!“, написа директорът на МГТ „Зад канала“ Бина Харалампиева. „Мехлем за душата са подобни новини“, откликва актьорът Алексей Кожухаров. А звездата от сериала „Братя“ Влади Михайлов отбелязва: „Браво на всички, които постигнаха тази победа! Остава сега да запазим и сцената на Театър Азарян...“.

Самият Мутафчиев, заедно с почти всички столични театрални директори, много артисти и граждани почитатели на театралното изкуство, участва в мирния протест в подкрепа на трупата на Младежкия на 30 май.

Както протестиращите настояваха, от Министерството на регионалното развитие вчера са уведомили с писмо Столична община, че няма да удовлетворят искането на председателя на КЕВР Станислав Тодоров за безвъзмездно предоставяне на въпросните помещения за нови офиси на комисията. Енергийният регулатор претендираше за тях, тъй като били „с отпаднала необходимост“ за театъра. По време на протеста Тодоров обясни, че всъщност искат да ги наемат при условията, ползвани от предишните наематели на помещенията. В процеса стана ясно, че те са били отдавани под наем при предишното ръководство на Младежкия с цел осигуряване на приходи за издръжка, но новото управление има други планове за тази част от собствеността на театъра.

От театъра тогава призоваха за писмено становище по казуса и от страна на Министерството на културата и макар да получиха подкрепа на думи от министър Атанас Атанасов, издаването на писмено становище отне доста време. След днешното решение на МРРБ няма пречка тези 435 кв. м площ да дадат покрив на нова куклена сцена за най-малките зрители.

Днес от културното ведомство също съобщиха в сайта си: "Министерството на културата с удовлетворение обявява официално, че полученото становище от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на 16.06.2022 г. напълно съвпада с изразеното мотивирано становище на Министерството на културата от 08.06.2022 г. по темата със собствеността на сградата на Младежкия театър „Николай Бинев“, както и с изразената официално на 27 май т.г. подкрепа от страна на министъра на културата Атанас Атанасов. Очакваме с нетърпение реализацията на плановете на новия директор на театъра и екипа за нова куклена сцена. Министерството на културата изказва благодарност на всички, които подкрепиха позицията пространствата за културата да продължават да функционират именно като такива".

Още

Втори протест Гazwithme търси гаранции за независимост от Русия

10.08.2022

1696
"Булгаргаз" обяви търг за закупуване на втечнен газ

10.08.2022

Обновена

1489
МРРБ ще плати поне 200 млн. лв. на пътните фирми

08.08.2022

Обновена

ВАСИЛ НАНЧЕВ

1460