Quantcast
Москва иска Netflix да излъчва кремълска пропаганда | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Москва иска Netflix да излъчва кремълска пропаганда

Роскомнадзор налага нови правила на американския стрийминг гигант
1 482
 Netflix

Netflix е изправен пред перспективата да бъде принуден да излъчва кремълска пропаганда от тази седмица, като част от новите правила в Русия. 

Този ход идва с нарастващите на Запад страхове от начина, по който Москва използва медиите, за да сее объркване на фона на продължаващата война срещу Украйна, съобщава Politico. 

От 1 март Netflix ще трябва да работи при поредица от нови правила и задължения в Русия, след като още миналата година беше добавен в регистъра за „аудиовизуалните услуги“, наблюдаван от комуникационния регулатор Роскомнадзор.

Регистърът се прилага за стрийминг услуги, достъпни на руския пазар с най-малко 100 000 потребители дневно, и включва изисквания за излъчване на потоци от 20 руски федерални телевизионни станции.  Това, според Moscow Times, включва Първи канал, НТВ и канала, управляван от Руската православна църква, Спас.

По-специално Първи канал е тясно свързан с Кремъл, като някои от най-близките политически съюзници на Путин са в борда на медията — и според новите правила, тя трябва да бъде излъчвана на екраните на Netflix. Сред тях са топ шпионинът на Путин Сергей Наришкин и Алексей Громов, първи заместник-началник на щаба на Путин. Сред отговорностите на Громов са и надзорът върху производството на държавна пропаганда и широката програма за цензура на Москва. Преди това той е бил прессекретар на Путин.

Новите изисквания за излъчване са приложими само за услугите на Netflix в Русия, където базата абонати се оценява на близо 1 милион души.

Притиснати да отговорят дали ще спазват новите правила, Netflix не пожелаха да коментират пред Politico. Експертите обаче казват, че заради търговски си интереси американският стрийминг гигант едва ли ще се оттегли от руския пазар. „Изглежда малко вероятно те да отхвърлят новите правила и да си тръгнат от Русия“, каза Каталина Йордаче, изследовател, специализиран в бизнеса на Netflix. Тя добави, че това може да се дължи на партньорствата, които Netflix вече има с руската национална медийна група (NMG), както и на парите, които е инвестирал в производството на руско съдържание като драматичния сериал "Анна К.".

През 2020 г. Netflix обяви партньорство с NMG, което беше осъществено с посредничеството на американо-британската адвокатска кантора Hogan Lovells.  Компанията по това време похвали сделката като „ключова промяна“, която "ще установи нови стандарти за чуждестранните стрийминг услуги в Русия". NMG притежава почти 20% дял в руския пропутински Първи канал.

Йордаче добави, че през 2021 г. пазарният дял на Netflix постоянно е нараствал, но все още има много място за растеж. "Русия е голям пазар, който може да се окаже много печеливш", каза тя.

 

Москва разследва "гей пропагандата" на Netflix

По-общо казано, бизнесът на Netflix в Русия е изправен пред нарастващи ограничения. През ноември миналата година руското вътрешно министерство потвърди, че ще разгледа жалба, подадена от Олга Баранец, обществен комисар за защита на семейството, относно разпространението на „гей пропаганда“ в Netflix.

Ако се установи, че нарушава драконовските закони на Русия срещу разпространението на „нетрадиционни сексуални отношения“, компанията може да бъде изправена пред глоби или евентуално спиране на услугите си.

Netflix редовно се сблъсква с гнева на руската администрация, която в миналото твърдеше, че услугата за стрийминг представлява инструмент на политиката на САЩ. Бившият министър на културата Владимир Медински каза през 2016 г., че чрез Netflix Белият дом знае "как да влезе във всеки дом".

Докато Netflix анализира рисковете от оставането в Русия, съществува възможност други западни стрийминг услуги да попаднат в обхвата на задълженията на страната за излъчване в бъдеще. Amazon Prime Video се предлага в страната, но е малко вероятно да достигне необходимия брой абонати, за да се регистрира като аудиовизуална услуга в Роскомнадзор. Amazon не отговори на Politico, когато беше попитан за бъдещето му в Русия. Междувременно HBO Max сключи сделка с руската стрийминг услуга Amediateka, която от 2021 г. предоставя изключителна платформа за продукции на HBO. Disney Plus не се предлага в Русия.

Въпреки малката вероятност Netflix да изостави руския пазар, други авторитарни режими по света отказаха да позволят на стрийминг гиганта да навлезе в страните им. Както Netflix публично съобщава, услугите му не са достъпни в Китай, Крим, Северна Корея и Сирия.

Ключови думи:

Netflix, Русия, пропаганда

Още

Руснаци протестират и в София срещу войната и мобилизацията

24.09.2022

2295
Мобилизацията в Русия едва ли ще промени хода на войната

24.09.2022

meduza.io

5693
България не подкрепя съдебния иск на Украйна срещу Русия

24.09.2022

Обновена

14159