Quantcast
На 42 г. почина певецът на Северозапада Стоян Николов-Торлака | СЕГА
facebook
twitter

Култура

На 42 г. почина певецът на Северозапада Стоян Николов-Торлака

18 027
 Регионална библиотека - Монтана

Една от съвременните знакови личности на българския "Резерват Северозапад", авторът на първия роман, написан на северозападен диалект, почина внезапно на 42 години. Опелото на Стоян Николов-Торлака ще се състои в неделя от 12 часа в старата църква в Монтана. 

Торлака е роден на 3 октомври 1979 година в Монтана. Завършва история във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и културна антропология в Софийския университет "Свети Климент Охридски", след което работи като журналист. Бил е редактор и автор в онлайн и печатни медии. Читателите на "Сега" го познават с хумористичните му текстове в рубриката "После".

Литературният му дебют е през 2014 година със "Северозападен романь". Това е първата по рода си книга, написана изцяло на северозападен диалект, при това напоена с типичното северозападно грубовато чувство за хумор. Романът разказва за живота в малко планинско селце, а основната сюжетна линия се върти около любовната история на Юбица и Свилко. Четивото изненадващо се нарежда сред най-търсените български книги за месеци наред, а интересът далеч не е само от читатели от Северозапада.

На следващата година Торлака публикува продължението на историята "Автономията????", а през 2016-а - третата част от своеобразната поредица, "Май ще ни бъде". През 2017 г. писателят издава първия си исторически роман - "Иваил цар". Четвъртата книга от Северозападната поредица "Херакъл от Диви дол" излиза през 2019 г., а година по-късно на пазара е романът "Хазарт" - съвременна история за един младеж, който се увлича по залозите и се поддава на притегателната сила на хазартната зависимост.

Сборникът "101 текста на Торлака за Биволъ" също излиза от печат в края на 2020 г. В него са включени статии на Стоян Николов-Торлака, писани за сайта "Биволъ" в периода 2015–2020 г. "Разкази за маса" е деветата и последна книга книга на автора, и негов първи сборник с разкази. Тя е част от хумористичната Северозападна поредица, а в историите се появяват както познатите от предишните четири книги герои, така и много нови.

Торлака бе създател и на малкото, но активно издателство "Попов мост", което издаваше само негови произведения. Баща е на трима синове - на 9, 11 и 14 години. 

"Тоа край мое да е изтръбушен отсегде, мое да сме оскотели от беднотиа, ама си има неква магия, къде врача ората пак и пак. Душицата нги остава тука и ги чека да си дойдат, колко и да се слунят като глуи кучки по свето. Се ги тегли на навам и рано или късно се прибират. Понекогиж завинаги, понекогиж за месец, за недя, за день.." С този цитат от Торлака от Регионалната библиотека "Гео Милев" в Монтана почетоха паметта на самобитния автор.

Още

Сбогом, Торлак! Remember, Remember...
Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

5094
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

2458