Quantcast
Националният ни оркестър за пръв път е гост на Берлинската филхармония | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Националният ни оркестър за пръв път е гост на Берлинската филхармония

Две седмици по-рано музикантите на маестро Найден Тодоров ще свирят и в Загреб
225
Гастролът на Софийската филхармония в престижната берлинска зала ена 12 декември.

За първи път в своята история Софийската филхармония ще гостува в голямата зала на Берлинската филхармония на 12 декември. Концертът е по инициатива на Българския културен институт в Берлин и е посветен на неговата 60-годишнина.

Програмата включва Концерт за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров и Симфония №4 „Италианска“ от Феликс Менделсон-Бартолди. Солист ще бъде виртуозният български пианист Людмил Ангелов, а на диригентския пулт ще застане маестро Найден Тодоров.

„За нас е огромна отговорност да представим българската култура в тази емблематична зала. Животът на Панчо Владигеров е тясно свързан с Берлин. Той печели два пъти наградата „Менделсон“, докато специализира в Берлинската музикална академия. Там той композира и някои от най-значимите си произведения. С този концерт искаме да  покажем тези културни връзки”, изтъква Найден Тодоров, който е и директор на националния ни оркестър.

Българският културен институт в Берлин е основан през 1962 г. като културен център в бившата ГДР с основна задача да разпространява български книги и записи. От 1962 г. той насърчава културния обмен между България и Германия и представя актуална картина на нашето изкуство. От 1997 г. съществува като културен институт.

През годините институтът се утвърждава не само като център за разпространение на българската култура, но и участва в организирането на двустранни дипломатически срещи между България и Германия. През 2019 г. камерен оркестър от Софийската филхармония беше специален гост на честването на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете държави.

Две седмици преди престижния гастрол, на 26 ноември, Националният оркестър ще представи Италианската симфония на Менделсон и в зала „Ватрослав Лисински“ в Загреб. Поканата от хърватските организатори е резултат от изключително успешното гостуване на Филхармонията там през 2019 г. Солист в Загреб ще бъде обичаният български цигулар Веско Ешкенази. Той ще представи Концерта за цигулка от Менделсон.

 

 

Още

Идва синът на откривателя на „Мистерията на българските гласове“

25.11.2022

240
Екоактивисти атакуваха и диригентския пулт на концерт в Хамбург

24.11.2022

196
Брус Дикинсън идва за симфоничен концерт с музика на Джон Лорд

15.11.2022

998