Quantcast
Опашки до ул. „Раковски“ за евтините билети на Народния театър | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Опашки до ул. „Раковски“ за евтините билети на Народния театър

Заради огромния брой желаещи да се снабдят с места касите останаха отворени почти до 2 ч. през нощта
1 010
 НТ Иван Вазов
Заради огромният брой желаещи инициативата вместо 4 продължи почти 8 часа.

Над 3000 билета на цени от 10 лева за спектаклите на Народния театър „Иван Вазов“ до края на сезона бяха разпродадени снощи в рамките на инициативата „Народен театър+“ при небивал интерес от страна на публиката, съобщиха за в. „Сега“ от отдел „Маркетинг и комуникации“ на първата ни трупа. Специално за ексклузивното събитие бе обявено, че касите на театъра ще работят от 18 до 22 часа, но много преди това пред тях се извиха дълги опашки, достигащи почти до ул. „Раковски“.

Огромният брой желаещи да гледат едни от най-добрите представления на „българския Бродуей“ е наложило служителите на касите да останат да работя почти до 2 часа през нощта, за да обслужат всички чакащи зрители, разказа Тодор Пенев, един от пи ар експертите на театъра. „Не можехме да върнем хората и не върнахме никого. Всичко мина много организирано, без нерви. Изключително радостни сме, че инициативата имаше такъв голям отзвук. Подобни опашки пред касите не съм виждал от години, от първата открита сцена „Театър пред театъра“, сподели Пенев.

Сред най-„купуваните“ заглавия и вчера бяха безспорните хитове в репертоара: „Бурята“ по Шекспир на световния режисьор Робърт Уилсън, „Народът на Вазов“ от Александър Секулов под режисурата на Диана Добрева с Юлиан Вергов в образа на народния поет („Аскеер 2022“ за поддържаща мъжка роля), „Бащата“ и „Синът“ от Флориан Зелер съответно с Владо Пенев и Захари Бахаров (също постановки на Добрева), гостуващото представление на „Опашката“ от Захари Карабашлиев с режисьор Явор Гърдев с Владо Карамазов в главната роля (награда „Аскеер 2022“ за най-добър спектакъл). Билетите за последното заглавие са напълно изчерпани, за останалите – почти, изтъкнаха от мениджмънта на театъра. Вчера бяха продавани места за 52 представления на повече от 25 заглавия, които ще се играят до 17 юли.

Ексклузивното предложение, важащо само и единствено за определения времеви интервал на 14 юни, при което билетите за всички спектакли до края на сезона се търгуваха на касите на театъра за 10 лева (за сравнение – билетите за „Бурята“ например са на цени 40-100 лева и дори нагоре), едва ли скоро ще се повтори. Тодор Пенев обаче увери, че акциите „Народен театър+“ ще продължат с ново изненадващо съдържание, придаващо „добавена стойност“ на рутинната работа на театъра с публиката, което екипът на „Иван Вазов“ начело с новия директор Васил Василев обмисля.

Инициативата получи аплодисменти и от зрителите, и от артистичното съсловие. „Страхотна инициатива на Народния театър и директорът му Васил Василев! Повече от 100 метра опашка от желаещи да гледат ТЕАТЪР! Интелигентни, красиви, млади хора! Браво!“, написа в социалната мрежа актрисата и режисьор Касиел Ноа Ашер.

„Тази опашка говори за едни хора, в които може да се огледа всеки нормален човек и да се познае донякъде. Опашка, която въпреки клатещите си краката родни политици, не искащи и да знаят за културата ни, има сърце и обича изкуството. От каса север стигаше до ул. "Раковски", а от каса юг пак до там! Това е... другото е тишина!“, коментира актрисата и арт мениджър Николета Алексиева-Ковачева.

Васил Василев, който неотдавна спечели конкурса за шефското кресло в Народния, още като директор на Плевенския драматично-куклен театър „Иван Радоев“ се наложи като отличен мениджър. Той превърна града в обект на театрален туризъм, привличащ посетители от столицата, от цялата страна и дори от чужбина, каквито притегателни центрове за театралите навремето бяха театрите в Пазарджик, Димитровград и др. В Плевен, в най-тежките дни на пандемията, когато салоните бяха опустели, Василев въвежда новаторската програма „Пътуващ зрител“, при която билетът включва и нощувка със закуска в хотел. Портрети на политици запълват малкото празни места в салона и така арт-инсталацията „Заедно на театър – не играем на празни столове, работим на 100 процента“ се хареса на театри в Сърбия, Литва, Русия и чак в Лондон…

 

Още

На ГКПП "Калотина" се чака 4 часа да се прекоси границата

30.07.2022

2860
Актьорите от филма "Възвишение" в нова пиеса на Захари Карабашлиев

28.07.2022

276
Захари Карабашлиев стана щатен писател в Народния театър

20.07.2022

Обновена

292