Quantcast
"Опера на върховете" и "Сцена на вековете" изкушават меломаните | СЕГА
facebook
twitter

Култура

"Опера на върховете" и "Сцена на вековете" изкушават меломаните

От тази вечер два фестивала канят ценителите в Белоградчик и Велико Търново
230
 Софийска опера и балет
Фестивалът "Опера на върховете" се открива тази вечер с постановка на "Набуко" он Верди.

Два музикални фестивала със забележителни заглавия и изпълнители привличат вниманието на меломаните тази вечер у нас.

Седмото издание на „Опера на върховете“ на Белоградчишки скали се открива от 20.00 ч. на специално построените сцена и трибуна с над 500 места във вътрешния двор на Белоградчишката крепост със спектакъл по шедьовъра на Верди "Набуко". На директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов, който е и режисьор и сценограф на постановката, принадлежи новаторската идея за този форум сред уникалния природен феномен от списъка на 100-те национални туристически обекта. Той събира любители на операта и балета не само от всички краища на страната, но и от чужбина, спомагайки за цялостното икономическо развитие на региона.

Симфоничният оркестър на Софийската опера и балет ще излезе на сцената под диригентството на маестро Деян Савич. В ролите публиката ще види и чуе артистите Венцеслав Анастасов (Набуко), Лилия Кехайова (за първи път в ролята на Абигаил), Мария Радоева (Фенена), Емил Павлов (Исмаел), Димитър Станчев (Захария), Силвия Тенева (Анна), Красимир Динев (Абдало), Николай Войнов (Великият жрец на Баал).

В следващите дни в програмата са включени постановки на "Аида“ от Верди (6 август) и "Норма" от Белини (7 август), както и премиерният балет "Хиляда и една нощ" (12, 13 и 14 август). Мюзикълът Mamma Mia! с популярните песни на АВВА публиката може да гледа в четири представления: на 18, 19, 20 и 21 август. В основния солистичен състав за тези 4 представления на сцената се завръща звездата Орлин Горанов. Той ще си партнира с села Делчева, Людмила Козарева, Деница Шопова, Еделина Кънева, Яница Маслинкова, актьора Боян Арсов и др.

С два концерта на световноизвестния Оркестър на двореца „Шьонбрун“ – Виена, започва програмата за август на седмия Летен оперен сезон „Сцена на вековете 2022“ на Царевец. Виенските музиканти ще излязат на откритата сцена в двореца на крепостта Царевец във Велико Търново тази и утре вечер от 21.00 ч. 

В продължение на два часа и половина 24 музиканти и 2-ма солисти ще оставят зрителите без дъх, а светлинно-визуалното шоу ще допълва магията на програмата  „Нощ под звездите“, специално подготвена за българската публика. Музикантите ще изпълнят любими творби от класическата музика: Радецки марш, валса „На тихия син Дунав“, части от оперетите „Прилепът“ и „Цигански барон“ и още вълнуващи произведения на Моцарт, династията Щраус и техни съвременници.  

Оркестърът на двореца „Шьонбрун“ – Виена, е реномиран камерен оркестър с международна популярност, който пресъздава музикално блясъка и романтиката на имперска Виена. Диригент е Гуидо Манкузи, потомък на известна музикална фамилия, а концертмайстор на интернационалния състав на оркестъра е пловдивчанката Таня Джарова-Салустио. След Велико Търново лятното турне на виенските музиканти ще премине през Варна и София.  

Фестивалът „Сцена на вековете 2022“ ще продължи на 29 август с премиерното заглавие на Варненската опера „Ромео и Жулиета“ от Шарл Гуно. На 3 септември на Царевец за първи път у нас ще гостува Букурещката национална опера с „Риголето“ от Джузепе Верди. Спектакълът е на световноизвестния оперен режисьор от австралийски произход Стивън Барлоу, който пренася историята на шута Риголето и неговата дъщеря Джилда от ренесансова Мантуа в Чикаго през 1929 г.

Финалът на сезона на „Сцена на вековете“ ще е на 10 септември със сюрреалистичната танго опера от Астор Пиацола „Мария от Буенос Айрес“ на Държавна опера – Пловдив, и режисьорката Веселка Кунчева.

Още

Ученичка на Райна Кабаиванска става Чо-Чо-сан на езерото Панчарево

24.07.2022

319
Майстора, Маргарита, Воланд и Бегемот откриват „Сцена на вековете“

06.07.2022

260
„Летящият холандец“ ще лети над Панчарево

28.06.2022

ИРИНА ГИГОВА

692