Quantcast
Откриха идеално запазена римска мозайка под лозе до Верона | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Откриха идеално запазена римска мозайка под лозе до Верона

703
 Comune di Negrar di Valpolicella
Снимките, споделени от местните власти, показват сложните мотиви от невероятно добре съхранилата се подова мозайка.

Археолози в Северна Италия попаднаха на рядко съкровище - изненадващо добре запазена подова мозайка, датирана от времето на древния Рим. Откритието е направено след вековно изследване на мястото на мястото на отдавна изчезнала вила, съобщава Би Би Си. 

Останките от античната вила в Неграр ди Валполичела, северно от Верона, са намерени преди около 100 години в хълмист район над града.  След "няколко десетки години неуспешни опити" археолозите най-накрая попаднаха на основите и на вилата на малко повече от метър дълбочина под лозе, обявиха властите. 

Според местния новинарски сайт L'Arena, учените от археологическата служба във Верона се върнали на мястото миналото лято, за да търсят отново основите на вилата, но заради коронавирусната пандемия прекратили работа през февруари. 

Само седмица след завръщането на обекта по-рано този месец археолозите откриха това, на което се надяваха. Градските власти споделиха в социалните мрежи снимки от откритието, които подчертават сложния модел и ярки цветове на мозайките. В момента общината, заедно с археолозите и собственика на земята, се опитва да намери подходящ начин откритието да стане достъпно за обществеността, но предупредиха, че ще са необходими значително време и ресурси,

Историческите забележителности в Италия, която доскоро беше епицентър на пандемията, бавно се отварят отново за посещения. Във вторник Помпей, античният град, погребан от изригването на Везувий през 79 г. след н.е., официално бе отворен с нови мерки за безопасност -  включително онлайн билети, намален капацитет, проверки на температурата и други правила за социално дистанциране. Колизеумът в Рим планира да заработи за посетители на 1 юни със сходни мерки.

Ключови думи:

Римска мозайка, Верона
1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

2547 10
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

1264 2
Почина френската актриса Ана Карина

15.12.2019

1924 6

Коментари

Предводител на ...

Нямаше начин тази новина да бъде поднесена по-зле на аудиторията. Хвала за плътно доближеното съвършенство, анонимни дописнико 👌

Влез или се регистрирай за да коментираш