Quantcast
Отпускат 3 млн. лева за Археологическо лято 2022 | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Отпускат 3 млн. лева за Археологическо лято 2022

Проф. Николай Овчаров алармира, че министърът на културата е спрял целевата субсидия за Перперикон
316
 БГНЕС
Цялостното разкриване на Перперикон е от огромно значение за развитие на туризма в региона.

С общо 3 млн. лв. се очаква да бъдат финансирани по програмата за теренни археологически проучвания и теренна консервация над 150 проекта, кандидатстващи на конкурсен принцип, съобщиха от Министерството на културата. До момента МК е съгласувало близо 30 от тях, свързани с консервация и реставрация на недвижими културни ценности. Сред тях са емблематични обекти като тракийски градски център от ранноеленистическата епоха в архитектурен резерват „Сборяново“; Перперикон; църква и некропол в местността Каваците-Солинария, Созопол; храмовете „Свето въведение Богородично“, „Света троица“ и „Свети Димитър“ в Стара Загора; гробницата на Захарий Стоянов в Парк на възрожденците – Русе, и др. Кандидатстват музеи от цялата страна, включително Националния исторически музей, също така и различни общини. „По тази линия Община Кърджали е внесла в МК инвестиционен проект „Експониране и социализация, консервация, реставрация и архитектурно-строителни работи на археологически комплекс „Перперикон“, който също е съгласуван“, подчертават от културното ведомство.

Преди броени дни историкът проф. Николай Овчаров, чиито екипи повече от 20 години работят по разкриване на инфраструктурата на Перперикон, обаче алармира в национален ефир, че разкопките там това лято са под въпрос. По неговите думи Министерството на кутурата е спряло целевите субсидии, които получават чрез Министерството на финансите Община Кърджали - за Перперикон, и общините на още 5 приоритетни обекта: Рицария край Видин, Мисионис при Търговище, солниците край Провадия, Хераклея Синтика до Петрич и крепостта Вишеград в Източните Родопи.

Овчаров обясни, че МФ е отпуснало 1,8 млн. лева за финансиране на разкопките на тези 6 обекта, но за пръв път е поискало становище от МК и министър Атанас Атанасов парафирал с „Не!“. „Средствата са спрени…с абсолютно неясни доводи. Тук работят всяка година, четвърт век, повече от 7, 8, 10 села. Те намират поминък. Сега техните семейства ще останат без прехрана. Заради това, че един младеж, министър, министър Наско, както му казват, е решил просто да не даде зелена светлина за тези средства. Ще се борим до последно. Община Кърджали е зад нас“, коментира историкът“. Без тази целева субсидия от държавата (тя не е от бюджета на МК) екипът му ще разчита само на подкрепата на общината, която е около 50 хил. лв. Тя би стигнала за наемането на 15 работници вместо на 60 и за два месеца работа вместо за три, както досега, твърди Овчаров.

По този казус в становището на Министерството на културата се посочва, че са постъпили писма от Министерство на финансите, в които се съобщава за отправени писмени искания от страна на кметовете на Кърджали, Търговище и Видин за предоставяне на средства от държавния бюджет за археологически проучвания през 2022 г. Съществува програма за целева финансова подкрепа за теренни археологически проучвания и теренна консервация в бюджета на МК, пишат оттам. „…средствата се разпределят между над 150 проекта, кандидатстващи на конкурсен принцип… По тази програма в Министерството на културата не е постъпвал проект за обект „Перперикон”, заключава становището на МК. И допълва, че експертното мнение е за подкрепа на „необходимостта държавата да обособи група от приоритетни, стратегически културно-исторически обекти, за които да бъде осигурявана по-голяма подкрепа, но това трябва да бъде извършвано прозрачно, по ясни критерии и на базата на широка и публично огласена експертиза“. Проф. Овчаров обаче опонира, че археолозите претендират за други средства, които не са от бюджета на МК, а от МФ, но министърът на културата не е разбрал това. И че приоритетните обекти са определени на държавно ниво още в началото на 2021-ва. А специално Перперикон е финансиран от българската държава от 2001 г. насам, от повече от 10 поредни правителства, припомня той.

Още

Дизайнът на евромонетите в България ще се решава с онлайн анкета

12.11.2022

1433
Намериха се 18 милиона лева за сценичните изкуства

09.11.2022

149
Голяма църква от V-VI век откриха върху антични руини в Татул

09.11.2022

666