facebook
twitter

Култура

Предприемач предлага Франция да продаде "Мона Лиза"

409
 Снимка: Архив

Предприемачът Стефан Дитенген предложи Франция да продаде „Мона Лиза”, за да покрие финансовите загуби, предизвикани от пандемията от коронавирус, съобщи „Индипендънт”.

„Франция трябва да продаде тази „семейна реликва” най-малко за 50 милиарда евро. Ден след ден понасяме загуба от милиарди, както децата, които броят, колко време ще пада камъкът в кладенеца, за да измерят дълбочината му”, заяви основателят на успешната дигитална компания Fabernovel. Той допълни, че кризата не е приключила.

Това не са измислени милиарди и те трябва да бъдат платени. Затова има смисъл да се продаде нещо скъпо за максималната възможна цена. То трябва да бъде такова нещо, че загубата му да се отрази в минимална степен на бъдещето, коментира Дигентен.

Картината лесно може да бъде откарана и предадена, но е важно да се постигне споразумение за цената ѝ. „Тя трябва да е безумно висока, за да има транзакцията смисъл”, смята предприемачът.

Той предлага също шедьовърът на Леонардо да Винчи да се използва като криптовалута, което ще улесни предаването му на други държави. От законодателна и техническа гледна точка такова решение има много предимства, смята собственикът на Fabernovel – Франция и Лувърът ще могат, както и досега, да контролират всичко, което се случва с платното. 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Въоръжен държи заложници в банка във Франция

06.08.2020

6
Турция отрича увеличение на коронаинфекцията в курортите си

06.08.2020

764 2
Франция очаква втора вълна на COVID-19 през октомври

21.07.2020

Обновена

862 3

Коментари

Billy-Joe Winchester

Според мен този господин и майка си ще продаде. На някой колбасарски цех. 😥

levent

Възможно е, интересно ми е защо публикувайки такава новина някой мунправи такава реклама, сигурно е платил добре и за това. Ако Франция намери някой глупак с излишни 50 млрд долара няма проблем, Джокондата със сигурност би била продадена 

Luckbox

Глупости. Не знам защо се дава гласност на всяка вербална диария от някой си. 

Първо, 50 милиарда нищо няма да променят. Това е оборотът за една година за една голяма компания. 


Второ, Франция е най-туристическата страна в света и годишно генерира около 200 милиарда евро от туризъм. Франция има три големи туристически ''продукта'' - Париж, Средиземноморието и Алпите. Един от основните туристически обекти в Париж е Лувъра с близо 10 милиона посетители за 2019. Да, 10 милиона. За добро или лошо. 90% от идиотите, които посещават Лувъра го правят заради Мона Лиза, макар че там има още хиляди интересни произведения. Та...дали тия 50 милиарда са много пари, предвид загубата на престиж, блясък и в крайна сметка дългосрочен отлив на туристи при евентуална продажба на картината? 

Трето, картината е в Лувъра от 18-те век. През колко войни, кризи и какви ли не проблеми е миналата Франция за над 200 години. И сега ще продаде картината заради коронавируса. 

Както казах отначало - глупости. Трябваше и с това да си остана - подобна ''новина'' не заслужава нищо друго. 
 

Влез или се регистрирай за да коментираш