Quantcast
Принц Чарлс изложи акварелите си в Лондон | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Принц Чарлс изложи акварелите си в Лондон

От 50 години престолонаследникът рисува сред природата местата, които обича
1 414
Принц Чарлс, „Пейзаж от Шотландия“

В Лондон беше открита най-голямата досега изложба с картини, рисувани от британския престолонаследник Чарлс, съобщи на уебсайта си фондацията на принца. Те изобразяват някои любими негови места, и околостите на кралската резиденция Балморал в Шотландия, пейзажи от френския Прованс и изгледи от Танзания в Африка.

Чарлс се увлича по рисуването през 70-те години на миналия век. Както отбеляза Роузи Олдъртън, кураторът на изложбата на Фондацията на принца, да седи сред природата и да да рисува е едно от любимите занимания на прицнца. По неговите думи рисуването го пренася в друго измерение, „и освежава части от душата, които други занимания не могат да достигнат“.

„Започнах да рисувам, защото фотографията не ми доставяше удоволствие. Изпитвах огромно желание да изразя с акварел това, което виждах и да предам онова усещане за текстура, което не може да се постигне със снимки", каза Чарлз при откриването на изложбата. Принцът на Уелс също така добави, че не смята картините си за "голямо изкуство". "Това е по-скоро специфичен вид фотоалбум", подчерта той.

Принцът, който скромно се определя като „ентусиазиран художник-любител“, печели от артистичните си начинания приблизително £ 200 000 ($288 908) годишно, въпреки че приходите не отиват в собствения му джоб, а в неговата благотворителна фондация, съобщава специализираният сайт за изкуство artnet. Цените на издаваните в ограничени тиражи творби на аристократа стигат до 15 000 паунда ($21 668) за копие в магазина в извънградскота му имение в Хайгроув, както и на вторичния пазар в галериите.

„Принц Чарлс е много талантлив художник“, казва пред „Експрес“ Лора Уолфорд, директор на галерия „Белгравия“, която излага и продава негови произведения. Тя обаче призна, че „кралският му произход наистина повишава цената“ на творбите му. Въпреки че изкуството на принца се радва на оживен пазар, работата му не се харесва на всички.  Художественият критик на Guardian Джонатан Джоунс писа, че картините му „не са ужасни, но са обикновени и очевидно аматьорски“. 

Изложбата може да се види в Гарнизонния параклис в казармите "Челси" в Лондон. В нея са представени 79 акварела  на Чарлс и тя ще продължи до 14 февруари 2022 г. 

Още

Прочут фотограф видя постсъветския С. Петербург като "Град на сенките"

30.06.2022

206
Ермитажът въвежда мораториум за изложби в Европа и САЩ

25.06.2022

221
Великобритания и Лондон са пред парализа от транспортна стачка

20.06.2022

3274