Quantcast
Първият и най-обичан 007 навърши 90 години (ГАЛЕРИЯ) | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Първият и най-обичан 007 навърши 90 години (ГАЛЕРИЯ)

Легендата Шон Конъри е играл в над 90 филма
714
 Allstar/United Artists
В "Диамантите са вечни". Според някои спекулации, рано оплешивяващият актьор е носил перука за част от ролите си като Бонд.

Цели петима са играли след него ролята на агент 007 - Джордж Лейзънби, Роджър Мур, Тимъти Долтън, Пиърс Броснън и настоящият Даниъл Крейг, но първият остава най-велик според мнозинството критици и зрители. Той е Шон Конъри, пръв влязъл в ролята на Джеймс Бонд през 1962 г. в "Доктор Но", а по-късно превърнал се в легенда на киното и с много други разнообразни превъплъщения. Общо има над 90 филмови роли, награди "Оскар", БАФТА и "Златен глобус", а преди време сп. "Пийпъл" го обяви за "най-сексапилния мъж" и "най-сексапилния мъж на века". Сънародниците му шотландци пък го наричат "най-великият жив шотландец" и го смятат за национална ценност.

Той е Шон Конъри - роден на 25 август 1930 г. в Единбург, днес отбелязващ своята 90-а годишнина. 

Баща му бил шофьор на камиона, а майка му - чистачка. Като ученик Шон се увличал от футбола. За да помогне на родителите си, на 13 г. напуска училище и започва да работи, но продължава да играе футбол. На 16 постъпва да служи във флота със седемгодишен договор, но е уволнен предсрочно по медицински показания.

Конъри се връща в Единбург и се захваща отново на работа - като спасител, шофьор на камион, дърводелец. В свободното си време се занимава с бодибилдинг и това му помага да заработва и като модел в Единбургския колеж по изкуствата. През 1951 г. става сценичен работник в Кралския театър в Единбург. През 1953 г. заема трето място на конкурса "Мистър Вселена" в Лондон, след което получава покани за второстепенни роли в различни тв продукции. Става статист в популярното музикално шоу "Саут Пасифик" и скоро след това получава една от главните роли.

В този период окончателно решава да се отдаде на актьорската професия, самообразова се, подобрява дикцията си, посещава уроци по танци. Конъри дебютира на голям екран през 1958 г. с една от главните роли в мелодрамата "Друго време, друго място". Славата го спохожда с ролята на Джеймс Бонд в "Доктор Но" през 1962 г. - първият филм от шпионската поредица. Конъри се превъплъщава в образа на легендарния шпионин още шест пъти - в "От Русия с любов", "Голдфингър", "Операция "Мълния", "Човек живее само два пъти", "Диамантите са вечни" и "Никога не казвай никога". Проучване на в. "Скотсман" по случай юбилея показа, че най-популярният сред тях и до днес е "Голдфингър" от 1964 г.

За да изпълнява сам каскадите в шпионските екшъни, Конъри отделя много време на физическата си форма и работи с инструктори. За последната си роля във филм за Бонд актьорът е вече на 53 г. и тренира усилено под ръководството на Стивън Сегал. 

Публиката го и обича и от ролите му в "Шотландски боец", "Името на розата", "Недосегаемите" (за която през 1988 г. получава "Оскар"), "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход".  Конъри снима с най-великите режисьори на своето време - Алфред Хичкок, Сидни Люмет, Стивън Спилбърг, Жан-Жак Ано, Брайън де Палма и др. 

Шон Конъри е активен член на Шотландската национална партия и поборник за независимост на родината му от Великобритания. През 2008 г. излиза книгата му "Да бъдеш шотландец", написана в съавторство с Мъри Григър, в която описва историята и културата на Шотгландия, семейството и личната си история.

Днес той живее главно на Бахамските острови с втората си съпруга Мишлен Рокбрюн, а последната му истинска роля на големия екран бе през 2003 г. в "Лигата на необикновените". Оттогава сър Шон Конъри е участвал с гласа си в няколко документални тв продукции, както и в "Сър Били" от 2012-а. Самият актьор е удостоен с рицарско звание през 2000 г.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Смъртта може да почака година, две... повече?

22.01.2021

318 1
Шпионинът с най-богата филмова кариера

20.11.2020

510
Почина сър Шон Конъри - истинският 007

31.10.2020

5354 48

Коментари

rego park

O, Джеймс!  Колко бързо минават годинките! След толкова цигари и  драй-мартинита ( shaken, not stirred)  е просто чудесно човек като теб да духне 90 свещички!  Да си жив и здрав! И да празнуваш след 10 години отново!

Влез или се регистрирай за да коментираш