facebook
twitter

Култура

Първият карнавал в света по време на Covid-19 ще е габровски

Но ще се "дефилира" по правилата - от дворове, балкони и прозорци
140
 снимка: Община Габрово
Рачо Ковача бе маскиран съобразно новите правила.

Поразпускането на епидемичните мерки вече позволява известни волности, като това да отидеш в парка, на театър на открито или дори в мола (от понеделник), ала масовите прояви все още са забранени. Но българският град, известен като столица на хумора - Габрово, намери начин да се справи с ограниченията и тази вечер ще проведе своя традиционен карнавал дори в условията на коронавирус. 

Обяснимо, той ще бъде лишен от ежегодното пищно и масово шествие, в което няколкометрови макети изобразяват или осмиват популярни личности от шоубизнеса и политиката, а участниците и зрителите са хиляди.

Карнавал обаче все пак ще има - и той ще бъде, доколкото ни е известно, първият в света в условията на коронавирус. Маскирани и нагласени, габровци ще демонстрират карнавално настроение от тераси, балкони, прозорци и дворове. В 19 ч. официалната част ще започне онлайн на https://www.facebook.com/Carnival.Gabrovo/, а габровската музикална общност също няма да остане безучастна. Джаз ще звучи от няколко тераси, участие са заявили диджеи, актьори, класически и фолклорни изпълнители – всеки от тях ще се постарае да направи карнавалната вечер на съседите си незабравима.

По улиците на града в три лъча - за да се спазят правилата за изолация - ще тръгнат три платформи с макети. Сред образите ще бъде и ген. Мутафчийски - организаторите обещават да го разходят из града, за да види как се спазват мерките.

Covid-19 ни изправи пред много предизвикателства, коментира ситуацията кметът на Габрово Таня Христова -но има нещо общо, което можем да наблюдаваме в целия свят – стремежа да живеем по нормалния си начин и да не се даваме. Да се надсмеем на ситуацията, дори и през сълзи понякога. Хуморът винаги е бил начин да намалиш напрежението, появява се и в най-трудните времена, и по най-тежките теми. Това е мотивацията ни да не се отказваме от карнавала. Да, няма да има пищността, на която сме свикнали. В момента не е разумно нито да се събираме, нито да харчим много средства - в бюджета на общината се появиха разходи и социални услуги, за които въобще не сме подозирали, част от предвидените приходи няма да постъпят също. Но все пак можем да отделим малко, за да запазим своя свят.

Виртуално в събитието ще се включат и карнавалисти от побратимения белгийски град Аалст. А със санитарна маска, съобразно изискванията, бе декориран и митичният създател на Габрово – Рачо Ковача, чийто паметник гази в река Янтра и всяка година получава нови дрехи за карнавала.

Награди ще има както за най-добре маскирано семейство и най-карнавална тераса/двор, така и за домашен любимец – котка /или чувстващ се като котка/, съпричастен към карнавалния дух. "Тази година няма да режем опашката на котката - мерки за сигурност, въпреки че плановите операции вече са разрешени", допълват организаторите.

   Ключови думи:

   карнавал, Габрово
   Все още няма коментари

   Още

   Щабът: Всеки, влизащ в институция или болница, е потенциално заразен

   10.03.2020

   Обновена

   8563 36
   Няма нови положителни проби за коронавирус

   09.03.2020

   Обновена

   3143 37
   Габрово посреща първия световен конкурс за карикатуристки

   Влез или се регистрирай за да коментираш

   ×