Quantcast
Роджър Уотърс обвини Байдън за войната в Украйна | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Роджър Уотърс обвини Байдън за войната в Украйна

Според звездата от "Пинк Флойд" президентът на САЩ подклаждал огъня на конфликта, а Тайван бил китайски
10 479
 EPA/BGNES

Роджър Уотърс отново предизвиква вълнения със своите политически позиции, които изказва на сцената и извън нея. В момента бившият лидер на "Пинк Флойд" е на турне в САЩ под наслов This Is Not a Drill, а част от мултимедията на концертите са портрети на "военнопрестъпници", сред които Джо Байдън (между другото, и Доналд Тръмп). Настоящият американски президент е допълнително определен с фразата "едва сега започва", а Уотърс защити изявлението си в интервю за Си Ен Ен. След като журналистът Майкъл Смеркониш го пита защо смята, че снимката на Байдън е подходяща, 78-годишният музикант отговаря: "Ами, като начало, той подклажда огъня в Украйна. Това е сериозно престъпление. Защо САЩ не окуражи президента Зеленски да преговаря, за да сложи край на необходимостта от тази чудовищна, ужасяваща война?"

Журналистът възразява на Уотърс, че той "разбира нещата погрешно" и обвинява страната, която е била нападната. Уотърс обаче избира да се придържа към конспиративната теория, че войната е започнала не на 24 февруари 2022-ра, а през 2008 г., когато НАТО е нарушила обещанието си, дадено на съветския президент Михаил Горбачов през 90-те години на ХХ век, и е започнала да се разширява на изток, достигайки до границата на Русия.

Впоследствие музикантът и Смеркониш се впускат в анализи на Втората световна, а Уотърс не пропуска да подчертае и мнението си, че Тайван е част от Китай - друга конфликтна точка в най-новата световна история.

В началото на март Роджър Уотърс заяви, че е отвратен от инвазията на Владимир Путин в Украйна и нарече действията на руския президент "постъпка на бандит". В същото изявление обаче Уотсън осъди действията на Запада и САЩ. "Според мен това е престъпна грешка, трябва да има незабавно прекратяване на огъня. Съжалявам, че западните правителства подклаждат огъня, който ще унищожи (тази) красива страна, като засипват Украйна с оръжия. Бъдете сигурни, че ако всички наши лидери не започнат дипломатически преговори, след края на сраженията от Украйна няма да остане почти нищо", заяви тогава Уотърс, формулирайки позицията си в отговор на писмо от негова млада украинска почитателка.

За разлика от него бившият му колега от "Пинк Флойд" Дейвид Гилмор заема категорично страната на Украйна в конфликта и дори записа версия на традиционната песен "Червона калина" заедно с нейния украински изпълнител Андрий Хливнюк и третия жив член на легендарната група, Ник Мейсън. В изявление по повод премиерата на песента Гилмор коментира, че е разочарован от позицията на някогашния си съратник Уотърс.

 

Цялото интервю за Си Ен Ен можете да гледате в YouTube.

 

Още

Украйна подаде молба за ускорено влизане в НАТО

30.09.2022

Обновена

3114
Русия е пред ново драматично поражение в Украйна

30.09.2022

Обновена

14143
Пентагонът създава командване в Германия за подкрепа на Украйна

30.09.2022

1548