Quantcast
Румъния предлага реформи в конкурса „Евровизия“ | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Румъния предлага реформи в конкурса „Евровизия“

Министърът на културата на съседите иска да отпаднат националните журита
830
 Inquam Photos
Културният министър на Румъния Лучиан Ромашкану призова за "рестарт" на конкурса.

Румънският министър на културата Лучиан Ромашкану предложи конкурсът „Евровизия“ да се реформира, като се откаже от националните журита. Според Ромашкану музикалната надпревара се нуждае от рестарт, така че резултатите да се определят единствено от вота на зрителите, защото съдиите от журитата политизират своите оценки.

„Бих искал да се случи пълно рестартиране на „Евровизия“, по възможност на базата само на гласовете на публиката, защото това политическо разпределение на гласовете, което наблюдаваме от години, няма нищо общо с художествените качества на изпълнението. Нека използваме всички средства, за да обявим необходимостта от фундаментална реформа на „Евровизия“, заявява министърът, цитиран от РИА „Новости“. Той също така припомня, че тазгодишните организатори на проявата са променили оценките, дадени от румънското жури, вследствие на което максималните 12 точки отишли за Украйна вместо за Молдова, каквото било решението на съдиите.

Представителите на Молдова на конкурса „Евровизия 2022“ в Торино – групата Zdob si Zdub & Advahov Brothers, също изразиха мнение, че само зрителите трябва да определят класирането. „Всички скандали и политически интриги около този конкурс са извън нашата компетенция. Ние подаряваме празника. Но мисля, че организацията на „Евровизия“ се нуждае от „преформатиране“. Най-правилното решение навярно би било само телевот на зрителите по време на финала. А професионалното жури нека да остане при националните селекции“, каза лидерът на формацията Роман Ягупов на пресконференция в Кишинев.

На финала на конкурса в събота вечер молдовските зрители присъдили 10 точки на участниците от Румъния, докато молдовското жури не им дало нито една. Националната компания за телевизия и радио на страната е започнала вътрешно разследване на това драстично несъответствие.

Междувременно и читатели на британского издание Telegraph обвиниха „Евровизия“ в политизация. Всъщност обаче, ако се върнем към подробностите от гласуването в събота, победата на Kalush Orchestra от Украйна – решение, което може да бъде тълкувано като „политическо“, дойде именно с гласовете на зрителите, докато в класацията на националните журита те бяха едва четвърти.  

 

Още

Борис Джонсън: „Евровизия“ трябва да остане в Украйна

18.06.2022

261
Втора партия в коалицията критикува реформите на Денков
Победителите на "Евровизия" продават наградата си

25.05.2022

537