Quantcast
Руска епархия поръча маймуна-есесовец и козли-хитлеристи | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Руска епархия поръча маймуна-есесовец и козли-хитлеристи

Прокуратурата проверява за нацистка символика цирков спектакъл, посветен на Победата над Германия
969
 Телеграм/Стоп кадър
Красноармейка води хитлерист на каишка.

Кадри от цирково представление в Ижевск (република Удмуртия, Русия), включващи маймунка с германска униформа от Втората световна война и с кози, окичени с нацистка символика, предизвикаха силни вълнения в руските социални медии и правоприлагащите органи. Местната прокуратура е започнала проверка дали има нарушение на закона,  забраняващ демонстрация на нацистки символи.   

Представител на Министерството на културата на Удмуртия  заяви пред РИА Новости, че сценарият на цирковия спектакъл бил поръчан от епархията в Ижевск и включвал „историческа екскурзия, представяща  ролята на църквата в историята на руската държава". А попадналите в медиите кадри с циркови дресьори облечени в униформи на Червената Армия и животни-хитлеристи са извадени от контекста.

От епархията са обяснили, че по този начин отбелязват победата над фашизма. Цирковите изпълнения  били посветени на годишнината от края на Отечествената война през декември 1812 г. и повратната точка в битката за Москва (7 януари 1942 г.).

В сценария епизодът е бил съпроводен от дикторски текст и прожекция на кадри от разгрома на германската армия край Москва. — поясняват пред агенцията от Епархията. — Демонстрацията на номера, в който дресьори, облечени като красноармейци, прогонват от арената дресирани козли, с помпони с изрисувани свастики, усилва  ефекта от дикторския текст и документалните кадри. Някой зрител е снимал животните извън контекста на номера им, и ги е пуснал в социалните мрежи, за да провокира скандал".

От епархията твърдят, че номерът е използван не просто като образ на победата над фашизма, а и като „смазване и глобално осъждане на идеалите на нацистка Германия“ — и припомнят приетото миналата година изменение в закона, с което се премахва пълната забрана за показване на нацистки символи, стига те да имат за цел „да създадат негативно отношение към нацистката идеология“.

Ключови думи:

Русия, цирк, нацисти, честване

Още

Украйна вкара Русия в стратегически капан
Снимки показаха унищожена техника след взрива в руската база в Беларус

13.08.2022

Обновена

10050
Руският бюджет е пред колапс

12.08.2022

14303