Quantcast
Секссимвол на съветското кино се оплака от руски „Уайнстийн“ | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Секссимвол на съветското кино се оплака от руски „Уайнстийн“

2 713
Елена Проклова през 70-те години.

Когато през октомври 2017 г. не по-малко от 20 актриси, сред които Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу и Роуз Макгоуан, изведнъж се оплакаха, че са били подлагани на сексуален тормоз от всемогъщия продуцент Харви Уайнстийн, широката публика беше искрено изненадана.

Продуцентът отричаше всичко. Много хора се питаха „а защо досега са мълчали?“. Но Джейн Фонда, Ема Томпсън и други по-добре запознати с бизнеса, заявиха пред Би Би Си, че това е само върхът на айсберга. Скоро се появиха и други обвинени — някои вече са в затвора, други изгубиха работата си, а трети (те са най-леко засегнатите) само не спечелиха наградите, които очакваха.

Сексуалният тормоз в света на изкуството със сигурност не е нещо необичайно в Русия.  „Театрални и филмови режисьори, богати меценати, хореографи и учители по актьорско майсторство в Русия открай време настояват младите актриси, балерини и студентки да правят секс с тях в замяна на роли“, пише журналистът Анна Немцова в голямо проучване на тормоза в изкуството, съобщава изданието Vedomosti.Ru. Но да се говори открито за това е табу.

Затова и подобни събития изглеждат невъзможни в Русия, още повече, че там доста хора, начело с най-мощната институционално фигура в руското кино, Никита Михалков, се нахвърлиха с яростни обвинения и неприлични определения срещу изобличителките на Уайнстийн. 

„Каква е разликата между проститутка, взела пари, и дама, на която е даден Оскар?  „Оскар носи нови договори. Уайнстийн  не е уличен маниак, а човекът, направил 70 процента от най-добрите американски филми.  И артистично, и финансово. И затова сега получава 23 години затвор? По-добре направо да го бяха застреляли”, каза Михалков.

А ето че миналата седмица се случи неочакваното:  На 24 април феновете на актрисата Елена Проклова, звезда и секссимвол в съветското кино още от 70-те, разказа в тв шоуто „Тайната за милион“ за някои трагични страници от младостта си, съобщи Lenta.

Проклова със сълзи на очи разказа как на 15-годишна възраст тя трябваше да се изправи срещу сексуален тормоз (и не за първи път). Човекът, който насилвал момичето  в продължение на две години, също бил актьор, при това доста известен. Тя не посочи името му,  защото смята, че би било нечестно по отношение на семейството му, приятелите, ученици и фенове. А и той вече не можел да се защити.

Основната причина, поради която жертвата досега е мълчала (между другото, мъжът  вече е починал), било съжалението.  Актрисата е убедена, че нещата, които той правил с нея, не могат  да бъдат извършени от здрав човек.  Освен това той е имал тежки психологически травми в детството си. 

Тормозът спрял, когато Проклова се запознала  с бъдещия си първи съпруг. Но нейният мъчител дълго време не искал да пусне жертвата си, стигнало се и до физическо насилие.  Накрая все пак  се отказал от опитите да продължи комуникацията.

Проклова така и не отишла  на погребението му, защото смятала за нечестно да лъже близо до ковчега му. В ефира на шоуто "Тайна за милион" името му не бе изречено. 

Ясно е, че признанието на Проклова  веднага започна да се обсъжда навсякъде. Кой е той, този популярен актьор, който е малтретирал почти още дете?   Според най-популярната версия, която се появи в много медии, това може да е бил само Олег Табаков. Точно, когато тя е била на 15, са се снимали заедно във филма „Гори, гори, моя звезда“.  

След преживяното,  67-годишната днес актриса, чиято успешна кариера продължава, през целия си живот не е могла да се отърве от страха от физическа близост.

„Щом стане въпрос за секс, веднага се затварям, страхувам се от това“, призна тя.  - Първият ми опит беше толкова суров, разрушителен и унизителен. Бях хвърлена в живота на възрастните и секса, сякаш в локва кал". 

Откровенията на Елена Проклова веднага доведоха до стотици реакции в социалните мрежи и медии. Реакциите са смесени сред почитателите ѝ и предимно негативни сред професионалната ѝ общност - и разбира се, най-често задаваният въпрос е защо досега е мълчала. Но вече се чуват и гласове на колежки в нейна защита. Възможно ли е и в руското кино това да се окаже само върхът на айсберга? Ще има руски Харви Уайнстийн и руска версия на #MeToo? 

Още

Путин даде руско гражданство на Едуард Сноудън

26.09.2022

1356
Русия е арестувала японския консул за шпионаж

26.09.2022

1815
Поне 15 души, сред които и деца, бяха застреляни в руско училище

26.09.2022

Обновена

4984