Quantcast
Щеше ли "Приятели" да бъде възможен днес | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Щеше ли "Приятели" да бъде възможен днес

Завръщането на обичания сериал поставя въпроси за "неподходящите" сюжетни линии отпреди 20 години
3 013
 Снимка HBO Go
Рос (Дейвид Шуимър), Рейчъл (Дженифър Анистън) и Фреди Принс Младши в ролята на най-грижовната „бавачка“ на малкия Бен, който Рос не може да приеме, защото е мъж.

С появата на дългоочакваното тв събитие  "Приятели: Отново заедно" в САЩ по HBO Max (и еднавременно у нас на HBO GO) в четвъртък, вълнуващото повторно събиране постави и един нелюбезен въпрос  — щеше ли любимият на милиони комедиен сериал да бъде възможен днес, във времето на културата  на отмяната? 

В родината си САЩ и още няколко страни - изглежда съмнително. Някои епизоди, теми и сюжетни линии щяха да предизвикат буря от възмущение в Туитър. „Ню Йорк Пост“ припомня кои точно.

 

Транссексуалният баща на Чандлър

Транссексуалният баща на Чандлър Бинг беше обект на смях през поредицата, особено в епизода "Онзи с бащата  на Чандлър". Чарлс Бинг, чието сценично име е Хелена Хандбаскат  - среща бъдещата си снаха в нощен драг клуб в Лас Вегас, където Моника не знае дали дали да се обръща към  сервитьорите в мъжки или в женски род.

Чандлър признава, че е пренебрегнал много опити на Чарлс да се свърже с него през годините и се чувства унизен, когато баща му излиза на сцената, облечен като жена под името Хелена… или поне това пише „Ню Йорк Пост“.

Всъщност, както често става с тези, които бързат да „отменят“ някого в Туитър, те не са разбрали правилно. Сценаристите  не се шегуват с бащата, а със сина и неговите предубеждения. Моника обаче е на друго мнение и смята, че като баща Чарлс трябва да бъде поканен на сватбата, независимо от глупавите притеснения на Чандлър. Срещата е драматична, много емоционална и поучителна. Това е един от епизодете, в които освен смях, има и сълзи.

В ролята на Чарлс е Катлийн Търнър, която наскоро заяви, че днес би отказала ролята, вероятно за да я получи някои транссексуален актьор, но това е друга тема.  

 

Хомофобията на Рос и останалите

Като се има предвид, че действието се развива в Гринуич Вилидж, някои комедийни моменти в "Приятели", лесно могат да бъдат възприети като прояви на безчувственост към гей общността.

Керъл — Бившата съпруга и майка на сина на Рос Бен - е лесбийка, факт, който се използва често за шеги в шоуто, включително в епизода "Онзи с лесбийската сватба" в сезон 2. След като Керъл се жени за своята любовница Сюзън, във Фиби (Лиса Кудроу) се вселява духът на починала възрастна жена, и тя — не питайте — обявява: "Сега съм видяла всичко!".

По-късно в поредицата Рос (Дейвид Шуимър) се изнервя силно, когато вижда Бен да си играе кукла Барби… защото е убеден, че така мъжествеността му ще бъде сериозно застрашена. 

Има и други гей шеги сред момчетата, но отново — само много предубеден зрител не би забелязъл, че това с шеги с Рос и отношението му, а не с гейовете около него. 

 

„Дебелата Моника“ и други телесни проблеми 

Честите шеги с телесните дадености може би наистина не биха минали в наши дни. Борбата на Моника в миналото ѝ с наднорменото ѝ тегло е обект на хумор в ретроспекциите, в които тя (облечена в "дебел" костюм) танцува смешно, без да спира да се тъпче с храна. 

Оригиналният нос на Рейчъл, който тя е смалила с пластична хирургия, също е използван за да разсмива публиката. 

 

Джоуи и шивачът с палавите ръце

В началото на втория сезон Джоуи изпраща Чандлър при дългогодишния си шивач, Франки. Чандлър се прибира ужасен и се оплаква, че Франки "измервал" ръчно и части на тялото му, които нямат отношение към кройката. 

Да се разглежда в шеговита светлина сексуален тормоз на подрастващи - Джоуи е бил на 15, когато шивачът е използвал същата „техника“, когато му е „взимал мерки“  — днес не се приема никак добре. Питайте Кевин Спейси,  който вече близо 4 години стои без работа. 

 

Мизогинията на момчетата

Казано направо, около половината от репликите на Джоуи са шеги, свързани с женските форми (другата половина е свързана с храната). Но той не е единственият в „Приятели“, който често проявява сексистко поведение.

В "Онзи с книгата на Рейчъл" докато Джоуи преследва Рейчъл с шеговити сексуални намеци, Рос се представя за масажист, за да масажира привлекателна клиентка на Фийби. Той не успява, но идеята му е не само плашеща, а и незаконна. Единственото извинение е, че ситуацията става доста смешна, защото вместо атрактивната жена,  му се налага да масажира възрастният ѝ баща. Така че, каквито и обвинения да имаме към сценаристите, те са включили в епизода и поука - не правете като Рос.

Както и да го погледнем, „Приятели“ си остава един от най-забавните сериали с милиони почитатели и до днес и това не е случайно. Със сигурност не всяка от десетките шеги във всеки 236-те епизода е безукорна, но основните мишени на хумора не са транссексуалните, гей-хората, или примерно чернокожите (които до 9-тия сезон просто липсват), а личните слабости, предразсъдъци и заблуди на всеки от шестимата главни герои, с които сценаристите щедро са ги дарили. Повечето зрители нямат съмнения по този въпрос. 

Още

Културата на отмяната помогна за узаконяване на гей брака в САЩ
„Приятели: отново заедно“: носталгия, смях и... цензура в Китай

30.05.2021

1224
Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

3916