Quantcast
Стивън Зондхайм, икона на музикалния театър, почина на 91 | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Стивън Зондхайм, икона на музикалния театър, почина на 91

217
 Youtube
Стивън Зондхайм бе гост в шоуто на Стивън Колбер на 19 септември тази година.

Стивън Сондхайм, композиторът и текстописец, считан за една от най-влиятелните фигури в историята на американския музикалния театър, почина 91-годишна възраст, съобщи  ​​New York Times. Сондхайм беше на 91 години. 

Изкуството е неразривна част от живота му още от ранна детска възраст. Кариерата му обхваща шест десетилетия и за това време Зондхайм промени представите за музикален театър в Америка с иновативните си произведения. 

След колежа той започва кариерата си като текстописец на хитовите мюзикъли „Уестсайдска история“ и Gypsy. Между 1970 и 1981 г. той си сътрудничи с Хал Принс за някои от ранните му успехи като автор на музика и текстове, включително „Компания“ (премиерата у нас беше през март 2021 г. в Народния театър), Follies, „Суини Тод“ и Merrily We Roll Along.  През 80-те и 90-те години Сондхайм си сътрудничи с Джеймс Лапин в „Неделя в парка с Джордж“ и „Вдън горите“.

За постиженията си в музиката и театъра Зондхайм получава отличия през цялата си кариера. Печели осем награди Тони, включително една от тях е за цялостно творчество;  той е удостоен с наградата „Пулицър“ за драма през 1985 г. за „Неделя в парка с Джордж“;  получава наградата на Кенеди Център през 1993 г.;  има също спечелени и осем награди „Грами“, както и наградата Trustees. А през 1990 г. Зондхайм печели и "Оскар" за песента си от "Дик Трейси" Sooner or Later (I Always Get My Man). 

https://youtu.be/ckd3vBA4U84

Наследството на Сондхайм остава крайъгълен камък на популярната култура през последните години. „Вдън горите“ е екранизиран от Роб Маршал с актьори като Мерил Стрийп, Емили Блънт, Джони Деп, Ана Кендрик, Крис Пайн… У нас от филмовата му адаптация е познат и „Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт“ (2007),режисиран от Тим Бъртън, с Джони Деп, Хелена Бонъм Картър, Алън Рикман, Тимоти Спол и Саша Барън Коен, а тези дни па кината тръгва новата филмова версия на Уестсайдска история на Стивън Спилбърг. 

Зондхайм е и единственият жив театрал, в чиято чест са наречени  театри както на Бродуей, така и в Уест Енд. 

Хубав документален филм за неговото творчеството — „Шест на Зондхайм“ може да се гледа в стрийминг платформата HBO Go. В него на фокус са преживяванията на твореца, докато пише шест от най-емблематичните си песни. 

Сондхайм продължи да работи до края на живота си. Само преди два месеца той беше в Късното шоу със Стивън Колбер и разказа, че работи по нов мюзикъл, наречен Square One. Актьорите Нейтън Лейн, Бернадет Питърс и други, запознати с проекта, разказаха, мюзикълът е „много вълнуващ“.

Ключови думи:

Стивън Зондхайм, кончина

Още

Почина дизайнерът Нино Черути

15.01.2022

Обновена

612
Почина Боб Сагет от "Най-смешните домашни видеоклипове"

10.01.2022

1701
Почина Сидни Поатие - първият чернокож актьор с "Оскар"

07.01.2022

1720