Quantcast
Стоунхендж е в опасност да загуби статута си от ЮНЕСКО | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Стоунхендж е в опасност да загуби статута си от ЮНЕСКО

Великобритания подкопава световната си репутация на страна, способна да опази историческото си наследство
1 709
 EPA/BGNES
Стоунхендж е най-известният мегалитен комплекс в света.

Великобритания подкопава световната си репутация на страна, която може да опази „несравнимите“ си културно-исторически ценности, предупреждават от ЮНЕСКО. Нарастват опасенията, че  най-известният мегалитен паметник в света може да следващият на опашката, който да загуби желания статут на световно наследство след Ливърпул, съобщава „Гардиън“. Ново строителство и обявени инфраструктурни проекти  в района застрашават историческата цялост на обекта, според експертите на организацията на Обединените нации за образование, наука и култура.

От органа на ООН са предупредили официално Обединеното кралство, че ако работата по планирания строеж на тунел за 1,7 милиарда британски лири продължи, заветният каменен кръг в графство Уилтшър ще бъде включен в неговия списък „културно наследство в опасност“. От правителството на Великобритания в отговор съобщиха, че работят в тясно сътрудничество с ЮНЕСКО и други организации за запазването на обекта и неговия статут. Но и не се отказват от опасните строителните дейности в района.

"Това са места с международно значение. Те са най-доброто от най-доброто от нашето културно наследство — каза пред „Гардиън“  Крис Бландфорд, президентът на Световното наследство на Великобритания. — Сега, когато сме извън Европейския съюз и искаме да бъдем вземани на сериозно в международен план, защо да не използваме невероятните предимства, които  могат да ни помогнат да направим това?“, 

Независимо от предупрежденията, работата по предложения инфраструктурен проект, който според Организацията ЮНЕСКО) може да повлияе на целостта на историческия комплекс, продължава. Тя включва разширяване на съществуващите пътища, както и изграждането на тунел, мост и ново летище.

В нов доклад Центърът за световно наследство към ЮНЕСКО отбелязва, че правителството е намерило някои решения на съществуващите опасения, но не на всички.

***
Стоунхендж е най-известният мегалитен паметник в света – изграден от монолитни каменни плочи и стълбове, образуващи концентрични кръгове с диаметър около сто метра. Строителството на рова и землената част е датирано около 30 век пр. н.е., а на каменното съоръжение основно към 24 – 21 век пр. н.е. Намира се в средата на равнината Солсбъри в графство Уилтшър, в югозападна Англия. Останките на мегалитната структура позволяват да се установи, че тя е изграждана и модифицирана в течение на повече от 1000 години, започвайки приблизително около 3000 г. пр.н.е. 

 

 

 

 

 

 

 

Още

САЩ, Великобритания и Австралия с пакт за сигурност срещу Китай

16.09.2021

485
Борис Джонсън започна мащабни промени в кабинета

15.09.2021

940
Ще изпаднат ли "Св. София" и Охридското езеро от световното наследство

10.09.2021

4142