Quantcast
Съмненията в автентичността на "Спасителя на света" продължават | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Съмненията в автентичността на "Спасителя на света" продължават

Френски документален филм отговаря на някои въпроси около най-скъпата картина в историята - и повдига други
1 113
 Wikipedia
Спорната картина и Крис Деркан, президент на Асоциацията на френските национални музеи.

Къде изчезна най-скъпо продадената картина на света? Търси ли я някой изобщо? Кой е истинският ѝ собственик? Защо не бе включена в голямата изложба по случай 500-годишнината на Леонардо в Лувъра?

Има и още въпроси, на които обществеността неясно защо не получава отговори. А сега нов френски документален филм поражда поредните съмнения относно авторството на „Спасителя на света" (Salvator Mundi), продадена като произведение на Леонардо да Винчи. Филмът осветява и дипломатическата борба между Франция и все още непотвърдения саудитски собственик на картината, съобщава RFI. 

Портретът на Исус Христос, с прякор "мъжката Мона Лиза", беше продаден на търг в Ню Йорк през 2017 г. за рекордните 450 милиона долара. По-късно англоезичните медии съобщиха, че тайният купувач е саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман (същият, който бе обявен за поръчител на убийството на журналиста Кашоги в Истанбул), въпреки че това все още се отрича в Рияд. 

Проблемът се появи, когато картината не пристигна, както беше планирано, в музея "Лувър Абу Даби" през 2018 г., а след това не присъстваше и на голямата изложба за 500-годишнината от смъртта на Да Винчи в Париж на следващата година. Някои издания писаха, че вероятно е окачена в някой салон на луксозната суперяхта на саудитския принц, макар никой да не я е виждал. 

Сега документалният филм на режисьора Антоан Виткин „Спасителя за продажба", който ще бъде показан по френската телевизия следващата седмица, се опитва да разкрие какво се случва зад кулисите. Пред камерата висши френски държавни служители, представени под псевдоними, потвърждават съмненията относно авторството. Те подчертават, че научният анализ на картината, направен от Лувъра, заключава следното: макар тя да е произведена в ателието на Леонардо, големият майстор само е "допринесъл" за създаването ѝ.

Това, както изглежда, не е било прието добре от саудитците. „Нещата станаха неразбираеми“, казва във филма един от френските държавни служители.  „Искането от „МБС“ (Мохамед бин Салман) беше много ясно: покажете Salvator Mundi до Мона Лиза и го представете като 100% Да Винчи.“ (В Уикипедия например под картината пише: „Художник Бернардо Луини или Джовани Антонио Болтрафио и/или Леонардо да Винчи”.)

Саудитците предлагали различни варианти на сделката, казва френският чиновник, но неговата препоръка му към Елисейския дворец била, че това ще бъде "изпиране на произведение на изкуството за 450 милиона долара". 

Според създателите на филма някои членове на френското правителство, включително външният министър Жан-Ив Льо Дриан, са лобирали от името на Бин Салман. Те били загрижени за въздействието върху широкообхватните стратегически и икономически отношения на Франция със Саудитска Арабия. Но в крайна сметка Макрон решил да отхвърли искането на принца, оставяйки на Лувъра да преговаря със саудитците за това как трябва да бъде представена картината в неговата ретроспектива, се твърди във филма. До сделка не се стига и музеят отказва да коментира случая. 

"Саудитците се страхуват от дебата за автентичността", казва пред камерата и Крис Деркон, който е президент на Асоциацията на френските национални музеи-Гран Пале, а от 2019 г. - и член на борда на комисията по визуални изкуства и музеи към Министерството на културата на Кралство Саудитска Арабия. "Те се страхуват, че хората както в страната, така и в чужбина, ще си кажат: Похарчихте всички тези пари за нещо, което не е Да Винчи“. 

Първоначално картината е закупена през 2005 г. само за 1175 долара от нюйоркски арт дилър и е възстановена в САЩ. Няколко британски експерти я обявяват за отдавна изгубен Да Винчи и тя беше представена така в Националната галерия в Лондон през 2011 г. Две години по-късно бе продадена на руски олигарх за 127,5 милиона долара.

Още

Франция ликвидира лидер на ''Ислямска държава''

16.09.2021

283
Близо 3000 неваксинирани здравни работници са уволнени във Франция

16.09.2021

845
Кметът на Париж се изправя срещу Макрон на изборите

13.09.2021

749