Quantcast
Украински режисьори бойкотират Карлови Вари заради руски филм | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Украински режисьори бойкотират Карлови Вари заради руски филм

805
Сцена от "Капитан Волкогонов избяга"

Украинските режисьори, включени в програмата на 56-ия филмов фестивал в Карлови Вари, който започва в петък, атакуваха форума заради участието на руски филм. В писмо до артистичния директор Карел Ох те настояха, че ръководството на феста е престъпило обещанието си да не приветства филми, свързани с руското правителство. Писмото е подписано от екипите на "Памфир" на режисьора Дмитро Сухотилки-Собчук, "Пеперудено зрение" на Максим Наконечни и "Отражение" на Валентин Васянович.

Причина за гнева на украинските кинематографисти е включването в селекцията на "Капитан Волкогонов избяга", филм на режисьорското дуо Наташа Меркулова и Алексей Чупов, показан и на Венецианкия кинофестивал миналия септември. Филмът е създаден с финансова подкрепа от руската държава. "Прожектирането на който и да е филм, финансиран от руското Министерство на културата, в разгара на войната ще изчисти имиджа на Путиновия режим и  ще го направи по-силен" - се казва в обръщението - "давайки възможност на руската пропагандна машина да получи подкрепа от Европа в момент, когато руската армия избива хиляди невинни, унищожава градове и заедно с тях - техните библиотеки, училища и паметници, опитвайки се да заличи напълно украинската култура."

Филмовите дейци призовават престижния чешки кинофестивал да "прекрати всякакво сътрудничество с хора и институции, директно или индиректно подкрепяни от руското правителство."

По-рано тази година от Карлови Вари осъдиха агресията в Украйна, но се дистанцираха от призивите за тотален бойкот на руската култура. Тогава организаторите на най-престижния кинофестивал в Източна Европа подчертаха, че "винаги са подкрепяли артистичната свобода на изразяване" и че искат фестивалът да остане "отворен за артисти, чиято работа и обществена позиция стои зад демократичните ценности и принципи." Фестът се аргументира, че много руски кинодейци отдавна критикуват ситуацията в Русия и официалната държавна политика, и дори са били преследвани за своите възгледи. 

Официалният отговор на ръководството на фестивала се забави с ден. "Внимателно наблюдаваме ситуацията във вашата страна от самото начало на руската военна агресия и изцяло съчувстваме на жителите на Украйна", се казва в него. От Карлови Вари припомнят, че Чехия е приела близо 400 000 бежанци, а премиерът Петр Фиала е бил един от първите европейски политици, посетили Киев след инвазията. Фестивалът обаче категорично отказва да свали от програмата "Капитан Волкогонов избяга", чието действие се развива през 1938 г., тъй като според селекционерите в него се съдържат очевидни паралели с нашето време. "Вярваме, че филмът предлага обяснения как манипулативните действия на един деспотичен лидер могат да повлияят съзнанието на мнозинството, да измислят врагове на режима и безмилостно да ги унищожават, и как тези действия могат да доведат до национална катастрофа", казват още президентът на KVIFF Иржи Бартошка, изпълнителният директор Кшищоф Муха и артистичният директор Карел Ох. 

56-ият фестивал в Карлови Вари ще се проведе от 1 до 9 юли. 

Още

Военният министър: Аз съм против да даваме тежко оръжие на Украйна

11.08.2022

588
Естония премахна шенгенските визи за руснаци

11.08.2022

2351
Диверсанти, ракети или цигари взривиха летището в Крим

11.08.2022

bbc.ru

2382