Quantcast
Ветерани и православни срещу руската песен за "Евровизия" | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Ветерани и православни срещу руската песен за "Евровизия"

Отечествен фронт на обидените се надига против избраната песен на Манижа
2 018
Колаж във „Ветеранские вести“ изобличава пошлостта на Евровизия, на която се противопоставят традиционните руски ценности. Руските жени никога няма да пуснат бради.

Държавният Следствен комитет в Русия е започнал проверка на песента на Манижа „Руска жена“, с която изпълнителката бе избрана да представлява страната на "Евровизия", съобщи ”Эхо Москвы".  Тази година конкурсът ще се проведе в Нидерландия.

По-рано организацията на военните ветерани е подала жалба срещу композицията във ведомството. Авторите на оплакването призовават да бъдат пресечени опитите да се дискредитира образа на руската жена. На 17 март в изданието "Ветерански вести" бе публикувано „Комплексно заключение по аудиовизуален материал под название "Russian Woman" на изпълнителката, която се представя под сценичен псевдоним Манижа“. Ето няколко извадки от него:

След проведено „комплексно изследване на представения аудиовизуален материал и разследване на неговата изпълнителка, там бяха установени тежки престъпления: песента бе обявена за "умишлено подигравателна, унизително оскърбителна, дисфорично осмиваща пародия на обобщен, колективен (умишлено невярно формиран) образ на руска жена (екстраполиран на всички руски жени)".

"На руските жени се приписва като характерна черта носенето на очевидно неудобни дрехи, които изглеждат абсурдно, предизвикателно небрежно и абсолютно безвкусно. За всички, които познават руската култура и се отнасят към нея уважително, е съвсем очевидно, че лошият вкус, небрежното облекло  и нахалното поведение не са характерни за руските жени и не могат да им бъдат приписвани“.

„Докато пее, Манижа прави множество шокиращи, безобразни гримаси, включително уж комично, но в действителност повече от странно кривене. Тя демонстрира многобройни умишлени, явно неадекватни (напълно необичайни за руските жени, „дори на шега“) гримаси, ясно намекващи за психически увредени, явно ненормални лица с признаци на психични и поведенчески отклонения, за да формира фалшиво отрицателен образ“. И накрая расовия ѝ произход е „средноазиатски и въпреки, че живее от малка в Русия, тя няма моралното право да представлява руските жени“. 

Следват изводите: песента на Манижа „е изключително обидна за руските жени и руския народ като цяло, жестока обида за националните чувства и унижение на човешкото достойнство на руския народ на национален признак“. „Посоченото сценично представление е насочено към разпалване на междуетнически раздор, омраза и вражда, от една страна — между руснаци и представители на централноазиатските народи, а от друга страна — между руснаци и евреи“.

Със свое отворено писмо излезе и руската Международната обществена организация "Съюз на православните жени". Тя призова да се забрани показването на видеоклипа и участието на Манижа на "Евровизия" 2021 по същите причини. 

Писмото бе подкрепено с друго - от Асоциацията на историческите и образователни дружества "Наследството на империята", подписано от председателя на координационния съвет, добрия приятел на България генерал-лейтенант (в пенсия) от Службата за външно разузнаване на Руската федерация, Леонид Решетников. 

Последни към възмутената тълпа се присъедиха Елена Драпенко и Валентина Матвиенко - едната е първи заместник-председател на Комитета по култура на Държавната дума на Русия, а другата - Председател на Съвета на Федерациите, но и двете са силно огорчени, наскърбени и възмутени, и не одобряват такава песен да представя Русия. 

Песента Russian Woman и нейната изпълнителка са избрани със зрителски вот след представянето на кандидатите за "Евровизия" в програмата на руския държавен Канал 1. 29-годишната певица и активистка Манижа Сангин е от таджикски произход. Протести срещу нейния избор имаше и преди месец.

 

Още

За първи път в историята Русия се оплака в ЕСПЧ

22.07.2021

1807
Над 30 милиона руснаци искат да напуснат Русия

19.07.2021

7439
Падналият край Томск Ан-28 е бил пълен с жени и деца

17.07.2021

Обновена

12075