Quantcast
Юрий Башмет: Западът ни завижда за президента | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Юрий Башмет: Западът ни завижда за президента

Времето му като еталон безвъзвратно отмина, коментира и Андрей Кончаловски
4 750
 Снимка: Архив
Юрий Башмет

Прочутият руски виолист и диригент Юрий Башмет показа верността си към режима на Путин пред в. "Аргументи и факти" (АиФ). На пресконференцията преди Фестивала на световните камерни оркестри - всъщност в него ще вземат участие само оркестри от бившия СССР - той заяви за "специалната операция" в Украйна: "Правим всичко правилно и ще победим". "Сега наричаме международно това, което преди наричахме всесъюзно. Но това е реалността. Всички ние не искаме да умират хора. Но искаме нашите деца и внуци да живеят уверено", допълни Башмет, чийто камерен ансамбъл "Солистите на Москва" е лауреат на "Грами".

До 20 май в Москва продължава фестивалът, в който освен руски оркестри вземат участие и музиканти от Узбекистан и Армения. 

По-рано Башмет нарече "идиоти и глупаци" тези, които призовават за бойкот на руската култура, като даде за пример забраната за изпълнение на творби на П. И. Чайковски. Той коментира, че на Запад завиждат "за нашето пространство, за нашия президент, за нашето качество, затова, че сме млада и безкрайно устремена нация", припомня АиФ. 

Преди два дни за "Аргументи и факти" даде интервю и световноизвестният режисьор Андрей Кончаловски, който на 84 години започна кастинг за новия си исторически филм. Пред изданието той заяви: "Времето на Запада като еталон безвъзвратно си отиде. У нас в Русия съществува някакъв безусловен пиетет към Запада. "И аз преминах през това увлечение", припомня режисьорът, който през 80-те работеше в Холивуд. По-нататък той громи трансджендърството и трансхуманизма. "Неписаният закон на природата гласи: в света трябва да има мъжко и женско начало", казва Кончаловски, който е женен за 36 години по-младата от него Юлия Висоцка.

"Западът загуби всякаква воля за съхранение на своята национална идентичност. Русия не е загубила тази воля и ние ще я защитаваме", заключава той. 

 

Още

Путин рязко втвърди тона към САЩ заради абортите
Руснаци влизат в ареста заради цитати от Путин

14.06.2022

8376
Путин се оправда с Петър Велики

10.06.2022

4431