Quantcast
Звездният бас Юлиан Константинов чества 30 години на сцената | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Звездният бас Юлиан Константинов чества 30 години на сцената

Прочутият оперен певец пак ще влезе в една от коронните си роли – Филип II в „Дон Карлос“
555
 Георги Петков
Юлиан Константинов като крал Филип II на старозагорска сцена.

Прочутият бас Юлиан Константинов ще отбележи 30 години на сцената с една от коронните си роли – крал Филип II от „Дон Карлос“ на Джузепе Верди, на 27 май. Събитието ще се състои в Държавна опера – Стара Загора, в състава на чиято трупа е доайенът на българските баси от 2017 г.

Юлиан Константинов, който в последните години се изявява и като светски тв коментатор, е покорил с таланта си най-престижните световни оперни сцени. Пял е в Миланската скала, в „Метрополитън“ в Ню Йорк, „Ковънт Гардън“ в Лондон, Парижката опера „Бастилия“, Виенската Щатсопера, Театро „Колон“ в Буенос Айрес, „Лисео“ в Барселона, Кралската опера в Мадрид, в оперите в Рим, Парма, Венеция, Флоренция, Токио, Мюнхен, Тулуза, Ница, Страсбург, Тел Авив, Женева. Работил е с именити диригенти като Клаудио Абадо, Рикардо Мути, Зубин Мета, Джеймс Конлъм, Едуард Доунс, Густаво Дудамел, Владимир Федосиев…

„Винаги съм изпитвал респект към Юлиан Константинов, с когото сме се обучавали в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ в класове на проф. Асен Селимски, но в различни випуски“, споделя пред БТА Славчо Николов – режисьор на продукцията и заместник-директор на най-старата извънстолична трупа. По думите му, зведният бас в момента е във върхова певческа форма.  

Утре започват репетиции за възстановяване на спектакъла, който имаше премиера през 2017 г., но пандемията от коронавирус размести програмата на старозагорската оперна трупа. Действията на музикалната драма ще бъдат четири, а не пет, както на първата премиера, ще се изиграе италианският оперен вариант на Шилеровата драма, обяснява Николов. „Юлиан Константинов възприе моя нов прочит на образа на испанския крал Филип II – самотен, затворен в себе си диктатор, който не чува гласовете на съветниците си, на съпругата си, обсебен от собствените си демони. Това е характерно за натюрела на всеки диктатор в световната история. Дори и днес имаме такива примери. Зрителите ще бъдат изправени пред предизвикателството да направят свои сравнения“, коментира режисьорът. Според него едно класическо произведение е актуално, ако бъдат намерени нови паралели със съвремието.

Спектакълът в сегашната му версия е изграден върху последната преработка на Джузепе Верди, направена в края на творческия му път. Великият италиански композитор работи върху това произведение през целия си живот.

В спектакъла са поканени още световни оперни звезди: сръбското сопрано Драгана Радакович в ролята на испанската кралица Елизабет Валоа и италианският тенор Алекс Висенс в ролята на Дон Карлос. Според музикалната критика той понастоящем е един от водещите европейски интерпретатори в лиричния френски и италиански теноров репертоар.

Изключителен акцент в постановката ще бъде дуетът между двамата баси – Юлиан Констатинов и Ивайло Джуров, който за първи път ще изиграе Инквизитора.

През новия сезон Старозагорска опера е включила в афиша си операта „Евгений Онегин“ на Чайковски, в която на Юлиан Константинов ще бъде поверена ролята на княз Гремин.

Още

Наш и италиански театър подготвят операта "Атила"
Куркински: Срамота е хора на изкуството да казват "няма пари"

18.12.2019

4996
Теодор Ушев с нов шанс за "Оскар" (видео)

17.12.2019

Обновена

2411