Медия без
политическа реклама

До 2021 може да се забранят фермите за екзотични кожи у нас

В момента в България има три регистрирани обекта с подобна дейност

18 Септ. 2019АЛИСА ИВАНОВА
БГНЕС
Жители на населените места край фермите за норки нееднократно протестираха, че животни бягат от тях и причиняват щети в личните им стопанства.

Фермите за екзотични кожи у нас може да бъдат забранени от 2021 година. Това се предвижда в промени в закона за ветеринарномедицинската дейност, внесени в Народното събрание миналата седмица от депутати от БСП. Ако промените бъдат одобрени и влязат сила, сега действащите ферми на територията на страната ще трябва да прекратят дейността си по развъждане, отглеждане и умъртвяване на животните заради кожите им. По данни на Агенцията по храните официално регистрираните ферми в България с подобна дейност са три, като една е с преустановена дейност. За 2018 г. капацитетът на фермите, които отглеждат американски норки, е бил около 130 хил. животни.

Законопроектът предвижда забрана на дейността на ферми, в които се умъртвяват животни само заради техните кожи (лисици, норки, чинчили, енотовидни кучета и др.), без да се използва месото за консумация от хората. Промените не засягат използването на кожи от второстепенни продукти от месопроизводство, както и използването на кожи, добити от законен лов. Към мотивите на законопроекта е записано, че след като българското законодателство е възприело като неприемливи част от практиките за добив на кожи от кучета и котки например, не би трябвало да има разлика за кожи от други животински видове.

През юли избухна скандал с намерено огромно количество нерегламентирано загробени трупове на норки в района на мина край сливенското село Боров дол. И досега няма публична информация за този случай, нито дали са взети конкретни мерки.

Още по темата